Business Internaţional

Războiul comercial nu a pus firmele din China pe fugă, dar pune presiune pe exporturile chineze. Exporturile Chinei au scăzut cu 1,1% în noiembrie faţă de aceeaşi lună a lui 2018

Războiul comercial nu a pus firmele din China pe fugă,...

Autor: Catalina Apostoiu

10.12.2019, 00:07 260
Războiul comercial dintre SUA şi China nu a reuşit să bage spaima în firmele cu operaţiuni în China, determinându-le să se mute în SUA, în condiţiile în care majoritatea au găsit căi de a evita sau a suporta costul tarifelor, relevă un sondaj realizat în rândul companiilor europene cu activităţi în a doua cea mai mare economie a lumii, scrie Bloomberg.

„Firmele mai mari sunt forţate să suporte costuri marginale pentru a evita tarifele, în timp ce firmele europene şi americane mai mici ajung fie să transfere costurile, să le suporte ele, sau să-şi schimbe furnizorii“, relevă sondajul realizat de Camera de Comerţ a UE din China. „Înseamnă acest lucru că obiectivul de a împinge investitorii, în special firmele mai mari din China înapoi în SUA, este atins? Cu siguranţă nu“.

Camera de Comerţ, care reprezintă peste 1.600 de companii europene, arată că în pofida faptului că unele companii fug din China, aproximativ un număr egal dintre acestea îşi cresc pariul pe această piaţă. Aproximativ 8% din companiile participante la sondaj au declarat că şi-au mutat o parte relevantă din producţie în afara Chinei ca urmare a tarifelor, în timp ce 6% au declarat că analizează o creştere a investiţiilor chineze sau chiar au făcut un astfel de pas, în creştere cu 2% faţă de ianuarie.

Unele companii europene mai mici care nu pot evita costurile şi-au adaptat la rândul lor operaţiunile pentru a diminua impactul tarifelor, mai indică sondajul.

„Faptul că firmele europene din China au evitat impactul tarifelor într-o perioadă relativ scurtă de timp nu face decât să evidenţieze futilitatea tarifelor bilateral pe o piaţă globală“, arată Joerg Wuttke, preşedinte al Camerei.

Pe de altă parte, impactul războiului comercial se face simţit în forţă la nivelul exporturilor Chinei, potrivit CNBC.

Exporturile Chinei au scăzut în noiembrie pentru a patra lună consecutiv, evidenţiind presiunile continue resimţite de producătorii ţării de pe urma războiului comercial, însă creşterea importurilor ar putea fi semn că măsurile Beijingului de stimulare a economiei ajută la impulsionarea cererii.

Exporturile au scăzut cu 1,1% în noiembrie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, comparativ cu o creştere de 1,0% aşteptată de analişti şi o scădere de 0,9% înregistrată în octombrie. Importurile au crescut neaşteptat, cu 0,3% anual, marcând primul avans anual din aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO