Business Internaţional

Războiul continuă: Adani a pierdut 72 de mld. de dolari în lupta cu un rechin bursier care acuză că în spatele grupului indian se află o fraudă contabilă imensă

Războiul continuă: Adani a pierdut 72 de mld. de dolari...

Autor: Valeriu Dănilă

30.01.2023, 11:58 362

Acţiunile şi obligaţiunile mai multor companii listate ale Grupului Adani au scăzut luni, în ciuda respingerii de către conglomeratul indian a acuzaţiilor făcute de un raport privind o posibilă fraudă, ceea ce a dus la pierderea din capitalizarea de piaţă la peste 70 de miliarde de dolari, scrie Financial Times.

Adani Green Energy, Adani Transmission şi Adani Total Gas au scăzut toate cu 20%, maximul permis de Bursa de Valori din Bombay şi Bursa Naţională de Valori din India.

Adani Enterprises a crescut luni cu 2,3% la 2.825 Rs (34,65 USD) în Mumbai, în timp ce două companii de ciment controlate de grup au înregistrat, de asemenea, câştiguri moderate.

Însă scăderea bruscă a preţurilor acţiunilor altor companii a dus pierderile grupului la 70 de miliarde de dolari, de când raportul prezentat de Hindenburg Research a fost publicat săptămâna trecută.

Tranzacţionarea a fost ameninţată de un raport publicat miercuri de Hindenburg, cu sediul în New York, chiar înainte de lansarea noii oferte de acţiuni, care pretindea că Adani s-ar fi implicat într-o „manipulare a pieţei şi fraudă contabilă”.

În răspunsul său, lansat duminică, în 54 de pagini şi cu încă 350 de anexe, conglomeratul industrial deţinut de miliardarul Gautam Adani a spus că raportul prezentat de Hindenburg „a avut un impact negativ grav şi fără precedent asupra investitorilor noştri”.

Acuzaţiile au fost „nu doar un atac nejustificat la adresa unei anumite companii, ci un atac calculat asupra Indiei, a independenţei, integrităţii şi calităţii instituţiilor indiene, precum şi a evoluţiei şi ambiţiei Indiei”, se arată în comunicat.

Într-o notă ulterioară de luni, după răspunsul Grupului Adani, Hindenburg a spus că grupul în declaraţia sa „a încercat să îmbine ascensiunea sa fulgerătoare şi bogăţia preşedintelui său, Gautam Adani, cu succesul Indiei în sine”.

Hinderburg a adăugat „că acuzaţiile de bază ale raportului nostru – concentrate pe numeroase tranzacţii suspecte cu entităţi offshore – au fost lăsate complet neabordate”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO