Business Internaţional

Războiul contra Chinei continuă: Preşedintele Trump a semnat un ordin executiv care interzice tranzacţiile cu opt aplicaţii chineze

Războiul contra Chinei continuă: Preşedintele Trump a...

Autor: Dorin Oancea

06.01.2021, 09:30 93

Preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv care interzice tranzacţiile cu opt aplicaţii chineze, printre care platforma de plăţi Alipay, precum şi QQ Wallet şi WeChat Pay, relatează BBC.

Ordinul, care intră în vigoare în 45 de zile, spune că aplicaţiile sunt interzise deoarece reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA, şi semnalează posibilitatea ca aplicaţiile pot fi utilizate pentru a urmări angajaţii federali.

Tencent QQ, CamScanner, SHAREit, VMate şi WPS Office sunt, de asemenea, incluse în ordin, care intră în vigoare după ce Trump va părăsi funcţia.

"Statele Unite trebuie să ia măsuri agresive împotriva celor care dezvoltă sau controlează aplicaţii software conectate cu China, pentru a ne proteja securitatea naţională", se spune în ordin.

Ordinul preşedintelui Trump spune că „prin accesarea dispozitivelor electronice personale, cum ar fi smartphone-urile, tabletele şi computerele, aplicaţiile software conectate cu China pot accesa şi capta mari cantităţi de informaţii ale utilizatorilor, inclusiv informaţii sensibile de identificare personală şi informaţii private”.

Administraţia Trump a intensificat presiunile asupra companiilor chineze în ultimele luni de mandat, inclusiv asupra celor pe care le consideră un risc de securitate naţională. Aplicaţia chineză de socializare TikTok şi gigantul telecomunicaţiilor Huawei au fost printre acestea. Luna trecută, Departamentul Comerţului a adăugat zeci de companii chinezeşti, inclusiv producătorul de chipuri SMIC şi producătorul de drone DJI Technology, pe o listă neagră.

China a negat în mod constant afirmaţiile potrivit cărora aceste firme oferă date guvernului chinez şi a răspuns prin impunerea unor legi care restricţionează exportul de tehnologie militară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO