• Leu / EUR4.9126
  • Leu / GBP5.6911
  • Leu / USD4.6804
Business Internaţional

Războiul din Siria ia amploare: Rusia va trimie armată terestră. Moscova vrea extinderea raidurilor şi în Irak

Războiul din Siria ia amploare: Rusia va trimie armată terestră. Moscova vrea extinderea raidurilor şi în Irak

Autor: Ioana Bojan

06.10.2015, 11:58 1990

Trupele terestre şi forţele aeriene ruse desfăşurate în Siria reprezintă o provocare pentru politicile regionale ale preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, ale preşedintelui american, Barack Obama, şi ale NATO.

Prezenţa forţelor terestre ar putea schimba în mod fundamental conflictul, care s-a soldat până în prezent cu 250.000 de morţi de la izbucnirea sa în 2011.

Deşi preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că nu va trimite trupe în Siria, planul privind mobilizarea "voluntarilor" a fost dezvăluit luni de amiralul Vladimir Komoyedov, reprezentantul său militar în Parlament. Amiralul Komoyedov a precizat că "voluntarii" ţării sale, aflaţi în drum spre Siria, "nu pot fi opriţi".

Această tactică este similară cu cea folosită de Rusia pentru a ocupa peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi pentru a-i ajuta pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

În plus, oficiali miitari americani estimează că peste 600 de militari ruşi se află deja pe teritoriul Siriei, pe lângă echipajele aeronavelor militare. De asemenea, corturi pentru aproape 2.000 de persoane au fost văzute la baza aeriană rusă de lângă Latakia, în nord-vestul Siriei, în apropierea frontierei cu Turcia.

Rusia şi-a intensificat campania de bombardamente declanşată săptămâna trecută în Siria, dar ţintele sale generează preocupare. Oficialii ruşi susţin că bombardează obiective ale grupării Stat Islamic, dar până în prezent au fost vizate mai mult teritorii controlate de alţi insurgenţi, care se opun regimului preşedintelui Bashar al-Assad, aliatul Rusiei. Raidurile au vizat Armata Cuceririi, o organizaţie islamistă din care fac parte Frontul al-Nusra, aripa siriană a reţelei al-Qaida, şi mai multe grupuri seculare, inclusiv unele sprijinite de americani.

Afirmaţia privind sosirea voluntarilor ruşi în Siria a alimentat speculaţiile privind o ofensivă terestră împotriva insurgenţilor, care va implica o coordonare fără precedent a aliaţilor lui Assad. La ofensivă ar putea participa, alături de armata siriană, forţele ruse, iraniene şi miliţiile libaneze Hezbollah.

Grupările insurgente care se opun regimului lui Assad şi organizaţiei Stat Islamic, inclusiv unele susţinute de americani, au anunţat că nu vor mai participa la procesul de pace susţinut de Rusia, pe care o acuză că le ocupă ţara.

Separat, un grup de clerici saudiţi influenţi a cerut ţărilor arabe şi musulmane să susţină jihadul împotriva lui Assad şi a aliaţilor săi ruşi şi iranieni, comparând războiul sirian cu ocupaţia sovietică a Afganistanului în anii '80.

Rusia va lua în considerare extinderea atacurilor sale aeriene împotriva militanţilor din Siria şi în Irak, dacă primeşte o astfel de solicitare din partea Bagdadului, a anunţat marţi preşedinta Camerei superioare a Parlamentului rus, citată de RIA Novosti, relatează Reuters online.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9126
Diferență: -0,1646
Ieri: 4.9207
Azi: 4.6804
Diferență: 0,1669
Ieri: 4.6726
Azi: 5.6911
Diferență: -0,467
Ieri: 5.7178
Azi: 4.9667
Diferență: -0,4729
Ieri: 4.9903