Business Internaţional

Războiul din Siria ia o turnură înspre rău. Putin îi numeşte pe turci „complici ai teroriştilor“

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin (stg.) şi cel al Turciei Recep Tayyip Erdogan sunt liderii care-şi dispută supremaţia militară şi economică la Marea Neagră. Turcia e membră NATO, în timp ce Rusia este în conflict cu Occidentul după ce a invadat Ucraina. Foto: AFP

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin (stg.) şi cel al Turciei Recep Tayyip Erdogan sunt liderii care-şi dispută supremaţia militară şi economică la Marea Neagră. Turcia e membră NATO, în timp ce Rusia este în conflict cu Occidentul după ce a invadat Ucraina. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

25.11.2015, 00:06 6340

Lira şi bursa din Turcia o iau în jos

Lira turcească, o monedă care suferă de anemie cronică, s-a depreciat ieri cu 0,9% până la 2,8691 de unităţi în raport cu dolarul, scrie Financial Times. Bist 100, indicele pieţei de acţiuni a Turciei, a înregistrat o scădere de 1,8%, atingând cel mai scăzut nivel al acestei luni. Cele mai pronunţate scăderi au fost consemnate de acţiunile din sectoarele financiar şi industrial. Obligaţiunile pe 10 ani ale guvernului turc, de referinţă pentru costurile de finanţare ale unui stat, au fost de asemenea afectate, randamentul acestora crescând cu 10 puncte bază până la un maxim pe o lună de 9,82%. Rubla rusească a rămas neschimbată, la 65,81 în raport cu dolarul. „Evenimente de acest gen provoacă o oarecare nelinişte pe pieţe. Totuşi, atâta timp cât nu există semne de amplificare a conflictului, investitorii vor trece peste acest incident cât de curând posibil. Atenţia va reveni asupra deciziilor monetare din SUA şi zona euro, decizii care au un efect atât de important, încât impactul tensiunilor geopolitice poate fi atenuat mult mai rapid“, comentează Koon Chow, strateg al UBP.

 

În Europa, cel mai rău au încasat-o firmele care au legătură cu turismul

Pieţele europene şi-au extins ieri pierderile. Indicele paneuropean STOXX 600 era în scădere cu aproape 2% după mijlocul şedinţei de tran­zacţionare. Toţi indicii bursieri im­portanţi au ajuns în teritoriul negativ. CAC 40, indicatorul bursei de la Paris, a coborât cu mai mult de 2%. Acţiunile Accor, proprietarul lanţurilor hoteliere Sofitel şi Novotel, au înregistrat scăderi care au depăşit 5%. Titlurile com­paniilor aeriene Easyjet, IAG şi Ryanair s-au dus toate abrupt în jos. Doborârii la graniţa cu Siria a avionului rusesc de luptă, care, spune Ankara, a încălcat spaţiul aerian turcesc, i se adaugă avertismentul global de călătorie emis luni de Washington pentru cetăţenii americani din cauza ameninţărilor teroriste şi mobilizarea fără precedent a forţelor belgiene de securitate pentru vânarea teroriştilor.

 

Putin: Doborârea avionului rusesc este ca „un cuţit înfipt în spate“

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin n-a pierdut timpul şi a caracterizat doborârea avionului de luptă rusesc de către forţele turce drept „un cuţit înfipt în spate“ de către complicii teroriştilor. El a avertizat că incidentul va avea consecinţe serioase asupra relaţiilor dintre Moscova şi Ankara. Teoretic, toate forţele străine care au acţiuni militare în Siria şi Irak luptă contra organizaţiei teroriste ISIS, cea care a revendicat atacurile din Paris. Însă în practică doar SUA şi Franţa ţintesc numai obiective ISIS. Rusia s-a concentrat până acum şi probabil se va concentra în continuare pe anihilarea forţelor armate rebele care luptă contra regimului criminal al preşedintelui Bashar al-Asad. Moscova îl susţine făţiş pe al-Asad, personaj pe care Occidentul îl vrea plecat de la putere. Aceşti rebeli luptă şi contra ISIS.

Acţiunile armate ale Turciei în Siria şi Irak au avut până acum scopul distrugerii forţelor militare kurde, care vor independenţă. Kurzii, susţinuţi de SUA, au înregistrat poate cele mai răsunătoare victorii contra ISIS. În ceea ce priveşte Turcia şi Rusia, relaţiile dintre cele două ţări sunt extrem de complicate. După înăbuşirea în UE a proiectului gazoductului rusesc South Stream, Rusia visa să facă din Turcia, ţară dependentă de gazele ruseşti, noua sa poartă către consumatorii de gaze europeni, o rută care ar ocoli Ucraina. Negocierile cu Ankara s-au poticnit însă  pentru că Turcia vrea preţuri prea mici. Rusia şi Turcia, membru al NATO căruia SUA i-a dat mână liberă să-i lovească pe kurzi, îşi dispută supremaţia militară şi economică la Marea Neagră. Turcia este, de asemenea, poarta de intrare a refugiaţilor sirieni în Europa. În trecut, în timp ce restricţionau, in­clusiv prin violenţă, trecerea graniţelor de către sirienii goniţi de război, autorităţile turce închideau ochii la specula făcută în Turcia cu petrol vândut de ISIS. Acum, când Rusia ţinţeşte obiective ocolite de occidentali din cauza impactului pe care l-ar avea asupra economiei locale şi aşa fragile, precum rafinăriile ISIS, este de aşteptat ca valurile de imigranţi care intră în Turcia să crească. De asemenea, pentru preşedintele turc Erdogan este un critic agresiv al lui al-Asad.