Business Internaţional

Războiul din Ucraina: Pentagonul recunoaşte că a trimis în ţară rachete antiradar

Războiul din Ucraina: Pentagonul recunoaşte că a...

Autor: Petru Mazilu

09.08.2022, 11:26 142

Pentagonul a anunţat luni că americanii au trimis în Ucraina rachete antiradar. Livrarea nu a fost anunţată în momentul în care a fost făcută. Practic, este prima dată când Departamentul Apărării recunoaşte că a trimis Ucrainei astfel rachete, potrivit CNN.

Colin Kahl, subsecretarul apărării, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că americanii au trimis „un număr" de rachete, fără a preciza câte sau când au fost trimise în Ucraina. Kahl nu a spus în mod explicit ce tip de rachetă a fost livrată ucrainenilor

Un oficial din domeniul apărării a declarat pentru CNN că este vorba despre racheta de mare viteză AGM-88 (HARM).

Produse de Raytheon, HARM-urile au o rază de acţiune de peste 50 de kilometri, potrivit Forţelor Aeriene americane. Rachetele pot fi folosite pentru a ţinti sistemele radar antiaeriene ruseşti, cum ar fi S-400, care au făcut foarte dificilă activitatea Forţelor Aeriene ucrainene.

Kahl a declarat că rachetele au fost trimise recent în Ucraina.

„Pe termen scurt, am făcut o mulţime de lucruri pentru a face ca forţa aeriană existentă a Ucrainei să rămână în aer şi să fie mai capabilă", a declarat Kahl.

Ucrainenii nu au recunoscut în mod public că au primit sau folosit HARM-uri. În ultimele zile, au apărut rămăşiţele a ceea ce pare a fi aripa unei rachete HARM care a vizat o poziţie a ruşilor din Ucraina.

Kahl a anunţat rachetele în cadrul unei şedinţe de informare cu privire la cel mai recent pachet de armament al Pentagonului, în valoare de 1 miliard de dolari, destinat Ucrainei. Acesta este cel mai mare pachet de armament american de până acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO