Business Internaţional

Războiul din Ucraina: Tancurile ucrainene avansează spre Herson

Războiul din Ucraina: Tancurile ucrainene avansează spre Herson

Autor: Dorin Oancea

04.10.2022, 07:48 774

Trupele ucrainene au străpuns poziţiile ruseşti de pe râul Nipru, la nord-est de Herson, oraş strategic deţinut de Rusia în sudul Ucrainei, scrie BBC.

Avansul a fost raportat de armata rusă şi de oficialii instalaţi de Rusia în regiune. Există un puternic foc defensiv rusesc, spun aceştia.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că "există noi aşezări eliberate în mai multe regiuni".

În est, forţele ucrainene au pătruns în regiunea Luhansk, aflată sub control rusesc.

Preşedintele Zelensky a declarat că "luptele aprige continuă în multe zone", în discursul său de seară către naţiune, dar nu a dat detalii.

Sâmbătă, forţele ucrainene au recucerit Lyman din est, aflat în apropierea graniţei regionale Luhansk. Armata rusă transformase Lyman într-o bază logistică.

Rapoartele sugerează că ucrainenii se îndreaptă spre oraşele Kremenna şi Svatove din Luhansk, aflate sub control rusesc.

În sud, Vladimir Saldo, liderul instalat de ruşi în Herson, a declarat că forţele ucrainene au pătruns în apropiere de Dudchany, un oraş pe Nipru la aproximativ 30 km sud de linia frontului anterior. "Există aşezări care sunt ocupate de forţele ucrainene", a declarat Saldo. Unele rapoarte ruseşti spun că ucrainenii au cucerit Dudchany.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat că tancurile ucrainene "superioare numeric" au creat o breşă la sud de Zolota Balka, un sat care a marcat linia frontului anterior pe Nipru. El a afirmat că ruşii au ucis aproximativ 130 de soldaţi ucraineni în aceste lupte.

Potrivit lui Saldo, două batalioane ucrainene au încercat să ajungă la centrala hidroelectrică Kakhovka, la aproximativ 70 km la est de Herson. Centrala electrică se află în oraşul-port Nova Kakhovka.

Avansul ucrainean vizează liniile de aprovizionare pentru circa 25.000 de soldaţi ruşi aflaţi pe malul vestic al Niprului.

Din partea de nord-vest a frontului din Herson, artileria ucraineană a avariat puternic podul Antonivsky, o legătură vitală pentru forţele ruseşti din oraş.

Herson şi Luhansk se numără printre cele patru regiuni pe care preşedintele rus Vladimir Putin le-a declarat ca făcând parte din Rusia, în urma unor aşa-zise referendumuri denunţate ca fiind frauduloase de Kiev şi aliaţii occidentali. Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri: