Business Internaţional

Războiul financiar franco-britanic dezgroapă frustrările Londrei cu privire la euro: „Este un proiect catastrofal, şchiop şi sclerozat care va sări în aer“

Războiul financiar franco-britanic dezgroapă frustrările Londrei cu privire la euro: „Este un proiect catastrofal, şchiop şi sclerozat care va sări în aer“

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

05.12.2012, 00:06 1810

Tensiunile dintre Marea Bri­tanie şi zona euro au crescut şi mai mult după ce primarul Londrei, Boris Johnson, a lansat un contraatac plin de venin asupra Parisului, care a propus ca zona euro să preia controlul tranzacţiilor financiare bazate pe euro ale centrului financiar londonez, caracterizând încercarea ca o tentativă de a fura "coroana" capitalei britanice. Johnson nu s-a sfiit nici să atace zona euro, descriind-o ca fiind un proiect "catastrofal", "sclerozat", care "schioapătă" şi în cele din urmă "va sări în aer".

Atacurile au venit chiar înaintea reuniunii de ieri a miniştrilor de finanţe din zona euro unde s-a discutat despre proiectul european al unei uniuni bancare care ar putea îngrădi puterea de decizie a Londrei în sectorul financiar.

"Acesta este un atac disperat al fran­cezilor în încercarea de a scoate ceva bun din criza zonei euro care este dovada unui dispreţ total faţă de principiile pieţei unice. Nu va avea succes", a declarat Johnson pentru publicaţia Evening Stan­dard.

Aceasta este o replică dată guverna­torului băncii centrale franceze, Christian Noyer, totodată membru în consiliul guvernator al BCE, care a spus într-un interviu acordat prestigioasei publicaţii britanice Financial Times că statele din zona euro ar trebui să preia controlul majorităţii afacerilor financiare ale uniunii monetare, care în prezent sunt concentrate în centrul financiar londonez. Pentru Noyer nu există nicio "logică" în a permite centrului financiar al uniunii monetare să fie unul "offshore".

"Nu ne împotrivim ca unele afaceri să fie făcute la Londra, dar credem că majoritatea afacerilor ar trebui să fie controlate de noi. Aceasta este o consecinţă a alegerii Marii Britanii de a rămâne în afara zonei euro", a spus bancherul francez.

Comentariile primarului Londrei vin la mai puţin de o săptămână după ce a ironizat modul în care guvernul francez a încercat să soluţioneze conflictul cu preşedintele producătorului indian de oţel ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, atacat de ministrul industriilor din cauza intenţiei de a închide două furnale în Franţa, scrie FT.

Marea Britanie vrea să fie prietena Europei, dar condiţionat

Legăturile dintre Marea Britanie şi zona euro par să fie o coardă foarte sensibilă pentru Johnson. El vrea ca statul insular să ceară modificarea tratatelor Uniunii Euro­pene şi să renegocieze relaţii substanţial diferite, mai distante, cu UE şi ca asupra acestora populaţia să decidă prin refe­rendum. Noile relaţii ar permite Marii Britanii să fie "prietenă" cu Europa. De asemenea, el critică guvernul pentru că sprijină propunerile de a crea o uniune fiscală şi politică în zona euro.

"Nu înţeleg de ce îndemnăm continuu ţările din zona euro să progreseze cu această uniune fiscală şi politică când ştim în inimile noastre că aceasta este antidemocratică şi de aceea greşită intelectual şi moral", a afirmat Johnson.

Pentru el, zona euro este "un proiect catastrofal", care va continua să "şchiopă­teze" cu creşteri economice "sclerozate" şi să scufunde în "mizerie" regiuni din Europa. În cele din urmă euro "va sări în aer", a spus primarul Londrei, citat de The Guardian.

"Exact cum s-a anticipat, politica monetară comună a devenit un motor letal, care simultan catapultează bunurile germane în regiune şi scufundă mai adânc în mizerie ţările de la periferia uniunii monetare, ale căror costuri cu forţa de muncă le împiedică să devină competitive", a explicat el.

După Franţa, Londra atacă Germania

Primarul Londrei a criticat şi politica foarte exigentă a Germaniei privind respectarea angajamentelor de către Grecia, stat despre care credea că o să iasă din zona euro până la Crăciun.

"Multe din funcţiile guvernului de la Atena par să fi fost preluate de cancelarul german Angela Merkel. Nu prea este soluţia pe termen lung la care sperau grecii în 1944. Acesta este un continent în care din zilele Imperiului Roman n-a mai existat o conştiinţă politică unică sau un simţ al identităţii", a spus Johnson. El vrea însă ca Marea Britanie să rămână în UE pentru a putea stabili regulile şi câştiga concesii, a afirmat Johnson.

De unde atâta virulenţă la adresa zonei euro, când industria financiară britanică prosperă deoarece serveşte o uniune monetară în care Marea Britanie nu vrea să intre? "Păstrarea unei distanţe amicale nu este o opţiune", spune un oficial al UE. Serviciile financiare sunt sectorul britanic cel mai interconectat cu uniunea monetară şi embrionara uniune bancară, iar Londra a înflorit datorită pieţei unice din UE, o schemă încă nefinisată, prin care sunt eliminate barierele pentru fluxurile de capital, oameni şi bunuri.

Teama britanicilor este că reformele pe care UE le implementează pentru a proteja şi întări euro vor face ca Londra să fie nevoită ca mai degrabă să se supună regulilor decât să fie cea care le face. Iar o perspectivă înfricoşătoare este crearea unui supraveghetor unic pentru sistemul bancar european, primul pas către uniunea bancară, în care Marea Britanie nu are influenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO