Business Internaţional

Războiul marjelor: Franţa prelungeşte o măsură controversată care obligă supermarketurile să vândă produsele alimentare cu cel puţin 10% mai scump pentru a-i proteja pe producătorii agricoli locali

Războiul marjelor: Franţa prelungeşte o măsură...

Autor: Catalina Apostoiu

19.03.2025, 22:56 3463

În 2018, preşedintele francez Emmanuel Macron introducea legea EGalim pentru a-i proteja pe fermieri şi me­diul în faţa competiţiei dintre puter­nicele lanţuri de supermar­keturi ale ţării.

Printre altele, legea obligă super­marketurile să vândă produsele alimentare cu cel puţin 10% mai scump decât preţul la care le-au achiziţionat, marja minimală de 10% urmând să fie fie transferată către producători.

În fiecare an, preţurile unei game de bunuri sunt negociate şi indexate în funcţie de disponibilitatea mate­riilor prime.

Legea a fost updatată în 2021 şi 2023 pentru a se asigura că costurile de producţie sunt luate în calcul în stabilirea preţurilor.

Potrivit lcp.fr, deputaţii francezi au adoptat în această săptămână pro­punerea de lege ce vizează „întărirea stabilităţii economice şi competitivi­tăţii sectorului agroalimentar“. Tex­tul prelungeşte cu un an, până în aprilie 2026, măsura privitoare la marja de 10%.

Propunerea de lege urmează a­cum să fie examinată de Senatul fran­cez. Noua lege privitoare la veniturile fermierilor francezi, supranumită EGALIM 4, urmează să fie prezen­tată în această primăvară.

Prevederea legată de marja de 10% este însă intens criticată. Aceas­ta a costat consumatorii francezi „mai multe miliarde de euro“, „fără a avea vreun impact asupra veniturilor agricole“, estimează asociaţia consu­matorilor UFC-Que Choisir, notează Les Echos.

Legile Egalim ar fi trebuit să protejeze veniturile fermierilor, însă acestea sunt „eşecuri revoltătoare“, consideră UFC-Que Choisir. Asocia­ţia denunţă în cadrul unui studiu recent ineficacitatea acestora.

Un simplu experiment la înce­put, prevederea privitoare la marja de 10% a fost prelungită iniţial până pe 15 aprilie 2025 în pofida mai mul­tor studii de impact critice publicate în special de către parlament.

Studiul realizat de UFC-Que Choisir indică faptul că în realitate venitul agricol a scăzut în 2019, anul adoptării prevederii, pentru trei filiere studiate, cereale, carne de porc şi de vită, şi a stagnat pentru filiera lactatelor.

Prin urmare, „nu spre beneficiul agricultorilor noştri au suportat consumatorii o inflaţie suplimentară“, a indicat asociaţia, care estimează inflaţia respectivă la „între 470 milioane de euro şi 1 miliard de euro pe an, adică minim câteva miliarde de euro de la intrarea în vigoare a prevederii, cu aproape 6 ani în urmă“.

Asociaţia pune eşecul pe seama raportului de forţă în continuare dezechilibrat dintre producătorii agricoli pe de o parte şi industria agroalimentară şi marea distribuţie pe de cealaltă.

Şi retailerul francez E.Leclerc s-a pronunţat împotriva prevederii privind marja de 10%.

Michel-Edouard Lecler, preşedintele companiei, estimează că este vorba despre o „lege de lobby care protejează marile companii multinaţionale“, scrie sudouest.fr.

Aceasta va duce la scumpirea cu 1-10% a peste 3.000 de produse. Majoritatea nu sunt agricole şi adesea nu sunt fabricate în Franţa.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels