Business Internaţional

Războiul merelor: Putin şi-a găsit aliaţi neaşteptaţi în Polonia, pe fermieri, care cer spargerea frontului sancţiunilor europene pentru a-şi putea vinde fructele în Rusia

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi premierul Dmitri Medvedev, în vizită la o livadă de meri din Caucazul de Nord. Foto: Hepta

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi premierul Dmitri Medvedev, în vizită la o livadă de meri din Caucazul de Nord. Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

13.02.2019, 21:16 2579

Puţine ţări din Uniunea Europeană sunt mai hotărâte să se ţină cât mai departe de influenţa politică şi economică a Rusiei decât Polonia. Însă acolo preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a găsit un aliat neaşteptat: fermierii polonezi. Mai precis, producătorii de mere.

În multe state din UE fermierii şi producătorii din agricultură, când se supără, pot perturba sever politicile şi stabilitatea unui guvern. În Polonia, fermierii sunt afectaţi de sancţiunile aplicate de UE Rusiei şi se tem că pe piaţa europeană va veni puternic din urmă concurenţa mai ieftină din ţări ca Ucraina şi Republica Moldova.

Câteva mii de fermieri polonezi au mărşăluit recent până la reşedinţa preşedintelui din Varşovia, cerând guvernului repornirea comerţului cu Rusia şi restricţionarea importurilor de fructe şi legume din Europa de Vest, scrie Deutsche Welle.

„Dintotdeauna ne-am exportat merele în Rusia”, spune Agnieszka Jaworska, care deţine şi conduce ca afacere o livadă aflată la 50 de kilometri de Varşovia. Ea se plânge că veniturile din sector s-au înjumătăţit de când Rusia a reacţionat la sancţiunile occidentale - impuse ca reacţie la anexarea Crimeei - cu închiderea pieţei sale pentru unele produse agricole europene în 2014. Rezultatul a fost un exces de producţie pe piaţa din UE. „Preţurile au scăzut dramatic, cu peste 50%. Am fost singura afacere afectată. Noi plătim preţul. Rusia îşi construieşte gazoductul către Germania, dar noi plătim preţul. Nu este corect”, spune Jaworska, referindu-se la controversatul gazoduct Nord Stream, care aduce gaze ruseşti direct în Germania ocolind Ucraina, statul de la care Rusia şi-a anexat Crimeea. Polonia se opune vehement proiectului rusesc.

Contraembargoul rusesc a făcut din mere un subiect politic delicat. Aceste fructe sunt o mândrie naţională. Polonia este în prezent cel mai mare producător de mere din UE şi al doilea în clasamentul mondial al producătorilor de suc con­centrat de mere.

De asemenea, Polonia este cel mai mare, sau al doilea, în funcţie de sezon, expor­tator de mere din Uniune, potrivit magazynfakty.pl. Cea mai mare economie est-europeană a ajuns în această poziţie după ce, mulţumită îmbunătăţirii condiţiilor de procesare la puţin timp după aderarea la UE, a putut să concureze cu Germania, pe care în cele din urmă a depăşit-o. În prezent, pentru producătorii polonezi devine din ce în ce mai greu să menţină preţuri competitive fără sacrificarea profiturilor.

Această situaţie este creată în parte de creşterea rapidă a costurilor operaţionale, de scumpirea cu până la 50% a energiei, de scumpirea gazelor naturale cu până la 30% în raport cu anul trecut şi a carburanţilor cu 20%. De asemenea, s-a majorat şi preţul muncii (plus 8%). În plus, afacerilor agricole le pune frână scăderea forţei de muncă disponibile. Deficitul de muncitori este acoperit de obicei cu ucraineni. Cu astfel de obstacole în cale, producătorilor polonezi le este din ce în ce mai greu să concureze cu cei din Ucraina, ţară care investeşte de câţiva ani în facilităţi de procesare şi livezi. Merele poloneze sunt cunoscute ca fiind ieftine. Cele ucrainene vor fi şi mai ieftine. Specialiştii spun că în aceste condiţii este posibil ca jumătate din afacerile cu producţie şi procesare să se prăbuşească.

În Polonia sunt active circa 30 de companii şi 50 de fabrici în domeniul producţiei de concentrate din fructe, în special din mere. Peste 6.600 de angajaţi au locuri de muncă permanente în producţia de băuturi şi sucuri concentrate din fructe. De asemenea, Polonia are aproximativ 280.000 de livezi şi 100.000 de producători şi deţine o treime din livezile de mere din UE. Merele reprezintă 80% din producţia de fructe a acestei ţări.

Merele au ajuns motiv de tensiuni între Varşovia şi Moscova. După ce a blocat importul de produse agricole din străinătate, Rusia a distrus mii de tone de alimente străine, mai ales fructe şi în special mere poloneze şi tomate turceşti. Premierul rus, Dmitri Medvedev, a justificat acţiunea prin motive ce ţin de sănătatea populaţiei, spunând că „merele care ajung la export sunt înecate în chimicale de polonezi, în timp ce pe cele bune le păstrează pentru ei”.

Polonezii au răspuns cu o campanie de încurajare a consumului de mere:  ÑMâncaţi mere pentru a-l scoate din sărite pe Putinî, însă exporturile de mere s-au prăbuşit cu 29% între 2014 şi 2015. În sezonul comercial de dinainte de introducerea sacţiunilor,  Polonia a exportat 1,2 milioane de tone de mere, dintre care 700.000 de tone în Rusia. În sezonul trecut, Polonia a înregistrat cea mai mare recoltă de mere din istorie, de 4,5 milioane de tone.

Cele mai multe dintre statele membre ale UE, în frunte cu Germania, vor ca sancţiunile contra Rusiei să rămână până când guvernele de la Moscova şi de la Kiev fac progrese în a pune capăt conflictului. Polonia este unul dintre cei mai activi oponenţi ai expansiunii influenţei ruseşti spre vest. În schimb, guvernul de dreapta al Italiei şi altele, mai ales din spectrul de dreapta al politicii, au cerut retragerea sancţiunilor aplicate Rusiei. Moscova a făcut din ridicarea sancţiunilor una din priorităţile sale şi mulţi cred că se foloseşte de orice instrument pe care poate pune mâna pentru a face presiuni în guvernele din UE pentru retragerea lor. Presiunile pe care le fac acum fermierii polonezi pun guvernul de la Varşovia într-o poziţie ciudată.

După recentul scandal al exporturilor de carne de vită, imaginea agriculturii poloneze de ìcea mai curatăî din UE promovată de Varşovia a fost pătată, iar guvernul polonez şi Comisia Europeană sunt în conflict din cauza reformelor din justiţie. În aceste condiţii, Polonia are o forţă redusă în politicile europene privind sancţiunile ruseşti. Însă, cum anul acesta vor fi alegeri, guvernul polonez are nevoie de sprijinul fermierilor.

Protestele au atras o reacţie slabă din partea oficialilor polonezi. ìNu înţeleg ce vor ñ să ne îmbunătăţim relaţiile cu vecinii din est şi să majorăm comerţul cu Rusia?î a întrebat ministrul agriculturii Jan Krzysztof Ardanowski.

ìŞi Rusia este o ţară agrară, produce cantităţi uriaşe de produse agricole. Însă protestatarii nu par să-şi amintească acest aspect, cred că în ultimii 30-40 de ani nimic nu s-a schimbat. Rusia este acum al doilea cel mai mare exportator de cereale din lume. Îşi cultivă merele pe care obişnuia să le cumpere. Aşa că ruşii n-ar fi interesaţi să importe semnificativ. În plus, relaţiile noastre cu Rusia depind de UE, cea care a impus embargoulî, a explicat ministrul.

Guvernul a luat în considerare retragerea de pe piaţă a 500.000 de tone de mere pentru a face mai mică povara pentru cultivatori. Însă planurile pe termen lung par să se concentreze acum pe creşterea calităţii merelor pentru export pentru garantarea sustenabilităţii şi profitabilităţii.

Un oficial rus a declarant pentru Deutsche Welle că nu crede că protestele fermierilor polonezi vor avea vreun efect notabil asupra politicienilor de la Varşovia. ìGuvernul de acolo va continua să fie servitorul oligarhilor americaniî, a spus Vladimir Caşin, preşedintele comisiei pentru agricultură din Duma de stat. ìNu este nicio nevoie de mere poloneze pe piaţa rusă. Sunt uşor de înlocuit cu importuri din ţările prietene.î

Producătorii polonezi au făcut eforturi pentru a reorienta surplusul spre producţia de cidru, o oportunitate strategică de diversificare. De asemenea, Polonia urmăreşte intrarea pe alte pieţe, inclusiv în China, cel mai mare producător de mere din lume, în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Polonia vinde mere şi în Belarus, care exportă mere în Rusia. Autorităţile ruse găsesc adesea mere poloneze introduse în ţară prin contrabandă şi le distruge. Circa 40% din exporturile de mere poloneze se duc în Belarus. Merele poloneze sau concentratele de fructe ajung până în India şi Sri Lanka.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO