Business Internaţional

Războiul monetar şi anomaliile din Europa

BCE. Foto: AFP

BCE. Foto: AFP

24.04.2015, 00:03 976

În lumea nebună a dobânzilor negative unii disperă, alţii prosperă şi câţiva se agaţă de speranţa că banca le va plăti ipotecile.

Banca Centrală a Elveţiei a tras în această săptămână o nouă salvă disperată în războiul monetar care-i duce francul la altitudini ucigătoare eliminând din excepţiile de la aplicarea dobânzilor negative asupra depozitelor. Una dintre excepţiile la care a renunţat este propriul fond de pensii.

O parte din masivul val de lichiditate aruncat pe pieţe de marile bănci centrale, inlusiv de BCE, impinge în sus francul elveţian, făcând, printre altele, mai scumpe şi mai necompetitive exporturile Elveţiei. 

În zona euro, la doar şase săptămâni după ce BCE a lansat programul de 1.000 de miliarde de euro pentru achiziţii de obligaţiuni, mai mult de jumătate din piaţa datoriilor guvernamentale oferă investitorilor randamente negative, scrie The Wall Street Journal. Pentru că randamentele scad când preţurile cresc, în­seamnă că pieţele europene care oferă venituri fixe nu au fost niciodată atât de scumpe.

Investitorii care cumpără obigaţiuni cu yielduri negative pot face profit doar dacă inflaţia rămâne mult timp sub zero sau dacă altcineva le cumpără titlurile la un preţ şi mai mare. Estimările de inflaţie ale BCE nu sprijină primul scenariu.

Investitorii s-ar putea reorienta dinspre titlurile guvernamentale sigure, dar tot mai scumpe, către active mai riscante, dar mai profitabile.

„Suntem pe un teritoriu total nou. Politica monetară schimbă radical peisajul finanţării în Europa“, a afirmat Luca Bertalot, secretar general al European Mortgage Federation.

Mulţi investitori sunt conştienţi de pericolele implicate de achiziţia de titluri cu randament negativ, dar nu prea au de ales, firmele financiare fiind obligate prin lege să aibă deţineri importante de titluri guvernamentale.

Germania a emis primele obligaţiuni pe cinci ani cu randament negativ în februarie, ceea ce înseamnă că investitorii sunt pregătiţi să înregistreze o mică pierdere atunci când achiziţionează titluri guvernamentale super sigure.

Decizia BCE de a reduce dobânzile de politică monetară la minime record a dus ratele unor produse ipotecare suficient de mult sub zero pentru a da dureri de cap băncilor. Dobânzile ipotecilor sunt cel mai adesea legate de ratele creditelor interbancare, cuoscute ca Libor şi Euribor. Liborul pe termen scurt pentru franci elveţieni se apropie de -1%. Euribor la 3 luni a intrat marţi uşor sub zero, ceea ce înseamnă că un client cu un credit ipotecar cu marjă de patru puncte procentuale va plăti o dobândă sub acest nivel în momentul actualizării ratelor.

Unele bănci au ajuns ca într-un fel să-şi plătească clientii care iau un credit. Banca spaniolă Bankinter, care a vândut ipoteci denominate în franci, a declarat pentru CNN că nu poate plăti dobânzi pentru credite şi în schimb reduce principalul pentru unii clienţi.  

Banca Spaniei a declarat pentru CNN că nu a transmis băncilor niciun fel de directive cu privire la modul în care acestea ar trebui să-şi adapteze practicile de creditare la noul mediu al ratelor negative. Banca Portugaliei a declarat că creditorii ar trebui să-şi ia „măsuri preventive“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO