Business Internaţional

Războiul serviciilor de streaming se intensifică: Netflix, Disney şi Amazon cheltuie miliarde de dolari pentru a crea conţinut pe plan internaţional, în condiţiile în care piaţa americană devine suprasaturată

La nivel global, numărul de abonamente de streaming a crescut de aproape trei ori în ultimii cinci ani

La nivel global, numărul de abonamente de streaming a crescut de aproape trei ori în ultimii cinci ani

Autor: Eduard Ivanovici

25.04.2021, 10:10 259

Companiile tech din SUA şi studiourile de la Hollywood încearcă să îşi extindă treptat serviciile de streaming în afara ţării, cheltuind tot mai mulţi bani pe dezvoltarea conţinutului orientat către potenţialii abonaţi de peste hotare, având în vedere că piaţa americană devine din ce în ce mai suprasaturată, scrie The Wall Street Journal.

Încercând să îi prindă din urmă pe cei de la Netflix, Disney şi Amazon continuă să se distanţeze de vechiul model de producţie/distribuţie, în care Hollywood-ul îşi expediază în străinătate filmele şi serialele, conţinutul fiind dublat sau subtitrat pentru audienţele respective.

Acum, cu o linie directă către consumatori, facilitată de platformele globale de streaming, companiile investesc miliarde de dolari pentru a realiza un conţinut specific culturii zonelor cărora se adresează, ademenind astfel tot mai mulţi abonaţi.

„Marea majoritate a abonaţilor vor veni din afara Statelor Unite. Întrebarea este «Cât de internaţional trebuie să fie conţinutul tău pentru a avea succes?»”, spune Erik Barmack, un fost executiv al Netflix.

Creşterea producţiilor internaţionale începe să genereze o explozie istorică de filme şi seriale în limbi precum hindi, franceza, portugheza, germana şi poloneza. Atenţia acordată conţinutului global creează tot mai multă muncă şi competiţie în rândul producătorilor şi scenariştilor internaţionali, inaugurând o nouă eră în care conţinutul american joacă un rol mai mic în industria mondială a entertainment-ului.

Anul trecut, numărul de abonamente de streaming a depăşit 1,1 miliarde la nivel global, de la 400 de milioane de abonamente în 2016. Creşterile au fost alimentate de expansiunea realizată de Netflix, lansarea serviciului Disney+ şi pandemia de coroanvirus, care a ţinut în case un număr fără precedent de persoane.

Netflix a declarat că 89% din abonaţii câştigaţi în T1/2021 – aproximativ 4 milioane – au venit din afara Statelor Unite şi Canadei, iar cel mai vizionat serial din timpul primului trimestru a fost „Lupin”, un thriller al cărei acţiuni se desfăşoară în Paris.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO