Business Internaţional

Reacţii la propunerea pentru reinstaurarea etalonului aur: "Şeful Băncii Mondiale trăieşte în trecut"

Reacţii la propunerea pentru reinstaurarea etalonului aur: "Şeful Băncii Mondiale trăieşte în trecut"

Autor: Radu Racu

09.11.2010, 11:33 97

Propunerea făcută luni de şeful Băncii mondiale, RobertZoellick, într-un articol publicat în Financial Times privindplasarea aurului ca etalon monetar mondial, a fost respinsă înpaginile aceleiaşi publicaţii deeconomişti.

Fred Bergsten, directorul Institutului de EconomieInternaţională din Washington spune că abordarea şefului BănciiMondiale este foarte "sensibilă" dar ideea folosirii aurului caetalon monetar este "minoră şi irelevantă".

"Cred că domnul Zoellick trăieşte în trecut", spune şi EdwinTruman, membru senior la acelaşi institut. "Mai exact în perioada1980-1992 când s-a flirtat cu aurul. Este neconstructiv şinecorespunzător", a punctat Truman.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean Claude Trichet,afirmă că membrii consiliului monetar al instituţiei reuniţi laBasel nu au discutat această opţiune. "Din câte ştiu eu, aceastăpropunere a fost făcută prima dată în anii 80 de secretarulTrezoreriei SUAde atuinci, Jim Baker. Nu am niciun comentariu înaceastă privinţă", a declarat Trichet.

Marile economii ale lumii ar trebui să analizeze posibilitateareadoptării modelului în care cursul valutar era raportat la aur,pentru ca astfel să poată ţine în frâu fluctuaţiile, a susţinut înarticolul său preşedintele Băncii Mondiale.

Zoellick, un fost oficial al Trezoreriei SUA, crede că soluţiaar fi un sistem "care să includă atât dolarul, cât şi moneda euro,yenul japonez, lira sterlină şi yuanul chinez, care încetul cuîncetul capătă un statut internaţional".

El aduagă că "sistemul ar trebui de asemenea să considere aurulca punct de referinţă în ceea ce priveşte aşteptările pieţeiprivind inflaţia, deflaţia şi cursul valutar".

Viziunile sale contrastează cu sistemul internaţional actual,unde preşedintele chinez a intervenit pentru a stopa apreciereayuanului, decizie puternic criticată de Statele Unite şi alte statepentru că contribuie la adâncirea dezechilibrelor contului curentmondial şi pentru că distorsionează pieţele de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO