Business Internaţional

Cum reacţionează guvernul celei mai sărace ţări din UE la scumpirea electricităţii: percheziţii la autoritatea de reglementare a preţurilor, subvenţii din bani pe care nu-i are şi creşterea salariului minim

Guvernul interimar i-a anunţat pe bulgari că de la anul îi aşteaptă noi scumpiri la energie, însă cu un salariu minim pe economie mărit.

Guvernul interimar i-a anunţat pe bulgari că de la anul îi aşteaptă noi scumpiri la energie, însă cu un salariu minim pe economie mărit.

Autor: Bogdan Cojocaru

30.09.2021, 23:01 12796

Explozia preţurilor energiei creează confuzie şi îngrijorare în toată lumea, inclusiv în unele dintre cele mai mari economii din Europa. Dar ce se întâmplă în cea mai săracă ţară din UE? Ei bine, după ce autoritatea de reglementare în domeniul energiei a aprobat dublarea preţurilor electricităţii pe piaţa de tranzacţionare şi scumpirea gazelor naturale cu 20% de la o lună la alta, la sediul instituţiei au descins ofiţeri de poliţie şi ai serviciilor speciale. Explicaţia oficială este că încearcă să înţeleagă de ce se scumpeşte energia.

Investigaţia urmează unei plângeri din partea celor mai mari organizaţii patronale din ţară. Între timp, guvernul interimar a propus subvenţii pentru toate companiile din ţară pentru a reduce povara creşterii preţurilor energiei, dar dintr-un buget viitor, pe care nu-l controlează. De asemenea, executivul a asigurat şi că o nouă creştere a salariului minim pe economie este iminentă, doar că încă nu se ştiu cifrele exacte.

Bulgaria este într-o criză politică, iar poli­ti­cienii sunt în plină campanie electorală pentru cea de-a treia încercare de a stabili un par­la­ment prin alegeri. Creşterea preţurilor a de­venit principala temă de dezbateri, iar scum­pi­rea electricităţii şi gazelor naturale este cu atât mai importantă cu cât Bulgaria este în capul clasamentului european la sărăcie energetică. Acest tip de sărăcie este cuantificat prin pon­derea în totalul populaţiei a persoanelor care  nu-şi pot permite suficientă căldură în locuinţe.

În cazul Bulgariei, procentul este de 30%, potrivit Euractiv. În Grecia, unde de asemenea, procurorii investighează compania publică de energie, ponderea este de 18%.

În Bulgaria, ancheta poliţiei şi serviciilor speciale vizează Comisia de reglementare a apei şi energiei. Agenţia acordă licenţe traderilor de electricitate şi gaze de pe piaţa de tran­zacţionare şi este obligată să investigheze orice semn de manipulare. În august, cele mai mari patru organizaţaţii ale angajatorilor au înaintat procurorului general o plângere pri­vind dublarea preţurilor electricităţii pe piaţa li­beră. Autorităţile nu au acţionat imediat atunci, dar între timp inflaţia a acaparat dezbaterile politice.

La sfârşitul lunii trecute, premierul interimar Stefan Ianev, când a anunţat că guvernul se pregăteşte să prezinte un pachet de măsuri pentru combaterea efectelor inflaţiei, a explicat că problema scumpirii electricităţii şi carburanţilor este o problemă generală în UE. „Toţi politicienii europeni sunt îngrijoraţi de preţurile mari ale electricitaţii şi caută soluţii neconvenţionale“, a spus el. Declaraţiile vin ca răspuns la acuzaţiile aduse de fostul premier Boiko Borisov guvernului interimar cum că acesta este vinovat pentru scumpiri.

Însă chiar el a fost nevoit să demisioneze în februarie 2013 în urma unor proteste uriaşe care au început din cauza austerităţii şi a  scumpirii electricităţii pentru gospodării. În luna martie a aceluiaşi an, Agenţia de stat pentru securitate naţională a efectuat percheziţii la companiile de distribuţie. Prin urmare, istoria se repetă în Bulgaria.

Acum, pentru a îndulci necazurile bulgarilor, guvernul i-a asigurat că o creştere a salariului minim este iminentă. Încă nu s-a stabilit cât exact va fi această creştere, dar, a spus ministrul muncii, cea până la 750 de leva (383 euro) propusă de sindicate este prea mare, potrivit Novinite. De la începutul anului, salariul minim a urcat cu 14%. În prezent, acesta se situează la 650 de leva (332 euro). Veniturile suplimentare ar veni la momentul potrivit doarece din ianuarie pe bulgari îi aşteaptă noi scumpiri la energie şi încălzire, stabilite de Comisia de reglementare a apei şi energiei. Dar aceste noi majorări de preţuri vor veni după ce guvernul a modificat programul de subvenţionare a încălzirii pentru persoanele sărace pentru a include şi mai multe dintre acestea. Este vorba de 345.000 de gospodării şi indivizi. În comparaţie cu ce se întâmplă în alte ţări, în Bulgaria este destul de bine, reiese din declaraţiile ministrului. Inflaţia abia dacă trece de 2% (faţă de 5% în Ungaria şi Polonia), iar Bulgaria are a doua cea mai ieftină electricitate din UE, după Polonia (unde piaţa energiei nu este liberalizată).

Guvernul are o soluţie la criza energiei şi pentru companii. Acestea vor primi 25 de euro pe MWh consumat. Însă  banii vor fi disponibili abia după viitoarele alegeri pentru parlament pentru că doar noii parlamentari vor putea actualiza bugetul de stat. Un nou parlament ar putea deveni funcţional cel mai devreme la sfârşitul lunii noiembrie. Programul va costa 330 milioane euro şi va acoperi, dacă totul decurge bine în alegeri, prima jumătate a anului viitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO