Business Internaţional

Noua realitate economică ar putea fi ”Made in Russia”: De la maşini de spălat, la batoane de ciocolată sau mobilă. Deprecierea rublei şi scăderea salariilor fac din Rusia o destinaţie tot mai atractivă pentru marile companii

Noua realitate economică ar putea fi ”Made in...

Autor: Ştefan Stan

17.11.2016, 10:22 1006

O combinaţie de cea mai mare criză valutară prin care trece ţara din 1998 şi o scădere fără precedent a salariilor reale în ultimii doi ani a rezultat în salarii competitive cu China pentru a treia oară de la finalul epocii ţariste de acum un secol.

În dolari, salariile ruşilor au scăzut anul trecut aproape la jumătate din nivelul fostelor ţări URSS, cum ar fi Republica Cehă, potrivit Şcolii Economice din Moscova.

Aceasta a făcut companii de la producătorul sud-coreean de electronice Samsung, până la producătorul de batoane de ciocolată Mars din SUA să caute locaţii cu forţă de muncă mai ieftină.

Datele publicate miercuri arată un declin al producţiei industriale sub estimările analiştilor, ducând creşterea la 0,3% faţă de anul trecut. Ministerul economiei estimează că pe tot anul, creşterea va fi de 0,4%, după o contracţie de 3,4% în 2015.

”Aceasta este o declaraţie importantă, care arată că putem face ceva competitiv în Rusia”, a spus Magnus Benon, şeful achiziţiilor Ikea în Rusia. ”Furnizorii ruşi sunt competitivi astăzi în mare parte din cauza situaţiei valutare. Nu cred că aceasta este temporară”, a adăugat el.

Practic, Rusia a început să depăşească provocările acumulate de-a lungul anilor din cauza aprecierii rublei şi creşterii salariilor, cu preţul scăderii prodctivităţii. Desi este cale lungă până la contestarea rolului Chinei în lumea producţiei, Rusia ar putea deveni un hub industrial regional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO