• Leu / EUR4.9207
  • Leu / GBP5.7178
  • Leu / USD4.6726
Business Internaţional

Rebelii sirieni duc un război pe trei fronturi: cu guvernul, cu libanezii din Hezbollah şi acum cu foştii aliaţi jihadişti din al-Qaeda

Rebelii sirieni duc un război pe trei fronturi: cu guvernul, cu libanezii din Hezbollah şi acum cu foştii aliaţi jihadişti din al-Qaeda

În ultimele luni, ramura al-Qaeda cunoscută ca ISIS a devenit un magnet pentru jihadiştii din afara Siriei care consideră că războiul din această ţară nu este unul contra regimului lui Assad, ci o bătălie în războiul sfânt al suniţilor

Autor: Bogdan Cojocaru

19.09.2013, 20:20 689

ISIS, O ramură a organizaţiei teroriste al-Qaeda cu operaţiuni lângă Alep, cel mai mare oraş din Siria, a început săptămâna trecută o nouă campanie de luptă numită „Înlăturarea mizeriei“. Dar ţinta nu este inamicul tradiţional al rebelilor, armata guvernului sirian, ci un fost aliat, Armata Siriană Liberă (FSA), care este sprijinită de Statele Unite, scrie The Wall Street Journal.

În nordul şi estul Siriei, unităţi ale grupului jihadist ISIS cuceresc teritoriu, atât pe frontul de luptă cât şi în spatele liniei frontului, de la rebelii sprijiniţi de occident. Luptele au făcut ca unii soldaţi ai FSA să-i considere pe extremişti o ameninţare pentru supravieţuirea lor la fel de mare ca forţele preşedintelui Bashar al-Assad.

„A devenit un război pe trei fronturi“, a caracterizat situaţia un oficial american. Rebelii FSA se confruntă cu regimul lui Assad, cu armata grupării libaneze Hezbollah, aliată regimului, şi de acum cu forţele multinaţionale ale jihadiştilor ISIS, a explicat el.

Lideri din FSA spun că ISIS, o ramură irakiană a al-Qaeda, cunoscută înainte sub numele de Statul Islamic al Irakului şi al-Shamului, i-a târât într-o bătălie pentru care nu sunt pregătiţi. Unii oficiali văd în această luptă una de care depinde chiar supravieţuirea FSA. În ultimele luni, ISIS a devenit un magnet pentru jihadiştii din afara Siriei care consideră că războiul din această ţară nu este unul contra regimului lui Assad, ci o bătălie în războiul sfânt al sunniţilor. Ei sunt încurajaţi de o profeţie islamică veche de sute de ani care spune că în Siria trebuie instaurat un stat islamic ca un pas spre dominaţia globală. Militanţi al-Qaeda ai comandamentului central din Pakistan şi luptători talibani pakistanezi şi-au stabilit deja baze operaţionale în nordul Siriei, spun surse apropiate situaţiei.

Extinderea ISIS ilustrează eşecul forţelor sprijinite de Occident de a stabili o autoritate unică în teritoriile controlate de rebeli. Unele din aceste teritorii sunt sub controlul rebelilor de mai mult de un an.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.09.2013

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9207
Diferență: -0,1826
Ieri: 4.9297
Azi: 4.6726
Diferență: -0,2668
Ieri: 4.6851
Azi: 5.7178
Diferență: -0,4197
Ieri: 5.7419
Azi: 4.9903
Diferență: -0,4766
Ieri: 5.0142