Business Internaţional

Recesiunea a înghiţit deja părţi din America. Ironia este că războaiele comerciale ale lui Trump au creat în economie un mediu similar celui care l-a ajutat pe acesta să câştige alegerile în 2016

Recesiunea a înghiţit deja părţi din America. Ironia...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.09.2019, 22:03 1478

Greg Petras este preşedintele Kuhn North America, un producător de echipamente agricole cu o fabrică în Wisconsin şi 600 de angajaţi. Pentru el, războiul comercial dus de Trump contra Chinei a produs un mix toxic de creşteri de costuri şi scăderi de venituri. Pentru afacerea sa, ceea ce spune preşedintele Donald Trump, că costurile tarifelor de import sunt plătite de China, este o minciună. Circa 250 dintre angajaţii lui Kuhn îşi prelungesc forţat concediile. Schim­burile din weekend au fost suprimate. Fabrica din Wisconsin trebuie să reducă costurile pentru că scad comenzile.

Din perspectiva regiunilor agricole din centrul ţării, economia americană pare mai slăbită decât de la Casa Albă sau de pe Wall Street, scrie Bloomberg. Fabrica Kuhn din Wisconsin şi-a redus producţia la jumătate din capacitate. La fel şi una din acelaşi sector din Kansas. Secţia de vopsitorie pentru dispozitive de dispersat gunoiul de grajd funcţionează la 40% din capacitate. Unitatea are doar cinci ani şi a costat 11 milioane de dolari. Planurile pentru un nou centru de cercetare şi dezvoltare, de patru milioane de dolari, au fost îngheţate. „Îl vom construi cândva. Trebuie doar ca lucrurile s-o ia în direcţia bună“, spune Petras. Îngheţarea investiţiilor, reducerea comenzilor, scăderea producţiei şi aşteptarea unor vremuri mai bune sunt semne de recesiune. Dezbaterile dacă SUA vor intra într-o nouă recesiune sunt încinse, dar până atunci sunt semnale tot mai evidente că anumite părţi ale celei mai mari economii a lumii au intrat deja în recesiune. După doi ani de boom, atmosfera s-a schimbat în fabricile americane. Presaţi de creşterea incertitudinilor, de încetinirea pieţelor de export, de dolarul puternic, de costurile mai mari cu materia primă din cauza tarifelor de import crescute, producătorii industriali ai Americii câştigă acum mai puţin decât în urmă cu un an. 

Un indicator al activităţii manufacturiere al Institute for Supply Management arată pentru luna august prima contracţie de după 2016. Datele Rezervei Federale indică al doilea trimestru consecutiv de scădere pentru producţia fabricilor. Creşterea numărului de locuri de muncă din industrie observată în primii doi ani de mandat de preşedinte al lui Trump s-a transformat în scădere în unele părţi ale ţării. În 22 de state, printre care Wisconsin şi Pennsylvania, importante din punct de vedere electoral, numărul de angajaţi din fabrici a scăzut în primele şapte luni ale anului, potrivit cifrelor Economic Innovation Group.

Ironia este că războaiele comerciale ale lui Trump au creat în economie un mediu similar celui care l-a ajutat pe acesta să câştige alegerile în 2016. El a beneficiat atunci, în rol de candidat la preşedinţie, de o revenire neechilibrată din ultima recesiune şi de încetinirea industriei manufacturiere din centura de oraşe industriale cunoscută ca The Rust Belt. Trump le-a câştigat inimile muncitorilor cu promisiunea unei noi ere protecţioniste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO