Business Internaţional

Recesiunea din sectorul energiei din SUA s-a propagat în patru state şi ameninţă alte trei. Dolarul puternic agravează situaţia. „Dacă, oricare ar fi motivul, consumul populaţiei se opreşte, problemele vor fi mari“

Frica de recesiune este unul din motivele pentru care Rezerva Federală americană a acţionat, sub conducerea preşedintelui Janet Yellen, atât de prudent. Însă perioada lungă de aşteptare s-ar putea să fi majorat probabilitatea venirii unei noi recesiuni, spun analiştii de la BNP Paribas. AFP/Mediafax Foto

Frica de recesiune este unul din motivele pentru care Rezerva Federală americană a acţionat, sub conducerea preşedintelui Janet Yellen, atât de prudent. Însă perioada lungă de aşteptare s-ar putea să fi majorat probabilitatea venirii unei noi recesiuni, spun analiştii de la BNP Paribas. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

23.02.2016, 00:07 1349

În timp ce băncile şi analiştii se întrec în cifre şi prognoze, mai sumbre sau mai liniştitoare, recesiunea  din secto­rul american al energiei s-a propagat în economiile a patru state. Alte trei sunt în pericol să intre în recesiune. 

Analiştii băncii franceze BNP Paribas au calculat o probabilitate de 100% ca economia americană să reintre în recesiune, care ar putea fi mai lungă decât cele tipice. Pentru ei neclar este când se va întâmpla aceasta, scrie Nasdaq. Frica de recesiune este unul din mo­tivele pentru care Re-zerva Federală ameri­cană a acţionat până acum atât de prudent. Însă perioada lungă de aşteptare s-ar putea să fi majorat proba­bilitatea venirii unei noi recesiuni, spun analiştii. Ei avertizează că Fed are puţină muniţie pentru a opri recesiunea.

Bank of America Merrill Lynch, una dintre cele mai mari bănci americane, vede o probabilitate de 25% de recesiune în SUA, potrivit CNBC. Cu toate acestea, pieţele iau în considerare o posibilitate de recesiune de 50% în următoarele 12 luni, explică analiştii.

Strategii de la Goldman Sachs au observat că benzina este comercializată ca şi cum economia americană se apropie de recesiune, notează Bloomberg. În contrac­tele cu livrare în lunile de vară preţurile sunt cu mai puţin de 20 de dolari barilul mai mari decât cotaţiile petrolului. Diferenţa ar fi cea mai mică din 2010, când rata şomajului din SUA era de peste 9%. Spre comparaţie, anul trecut, când şoferii americani au mers cu maşinile mai mult ca niciodată, diferenţa era de 23-33 de dolari pe baril.

Gail Fosler, preşedintele firmei de analiză economică Fosler Group, a avertizat la o întâlnire cu guvernatorii americani că „este 100% probabilita­tea“ apariţiei unei recesiuni generale până în 2018.

„Sectorul energiei este deja în recesiune“, a explicat acolo Mark Finley, analist al BP America. Cheltuielile, in­­vestiţiile şi numărul locu­rilor de muncă se prăbuşesc. Reverberaţiile şocurilor din energie se simt la nivelul întregii ţări din cauza dimensiunilor naţionale ale lanţului de aprovizionare, a spus el.

Având în vedere că SUA sunt încă cel mai mare importator net de petrol din lume, scăderea preţurilor petrolului este benefică pentru economia americană, însă consu­matorii nu cheltuiesc ceea ce câştigă din ieftinirea petrolului, ceea ce aduce probleme pentru economie, a mai spus Finley.

S&P Economics pune probabilitatea de recesiune în SUA la sub 20%, însă vede un pericol clar de încetinire economică, notează Barron’s. Nici fondurile de hedging nu mizează pe recesiune în SUA, cel puţin aşa sugerează portofoliile lor, scrie Financial Times. Într-un mediu plin de incertitudini cum este cel din prezent predicţiile sunt sunt greu de făcut, iar adesea cei care le fac sunt interesaţi ca pieţele să meargă într-un anumit sens.

În privinţa contracţiei economice datele statistice sunt mai clare. Statele Alaska, Dakota de Nord, Virginia de Vest şi Wyoming sunt deja în recesiune, iar Louisiana, New Mexico şi Oklahoma riscă să se confrunte cu scăderi prelungite, potrivit indicilor performanţelor economice calculaţi de Moody’s Analytics. Economiile statelor Wyoming şi Dakota de Nord scad de cel puţin 10 luni, potrivit Fed Phila­delphia. Regiunile care suferă cel mai mult au ajuns în faza descendentă a ciclului cu minim şi maxim din sectorul energetic, iar zonele dependente de industrie sunt afectate de aprecierea dolarului.

„Motivul slăbirii economiilor regionale este scăderea uriaşă a preţurilor energiei şi materiilor prime. Dacă, oricare ar fi motivul, consumul populaţiei se opreşte, problemele vor fi mari“, spune Joseph LaVorgna, analist la Deutsche Bank Securities.

Fluctuaţiile de pe piaţa muncii, câte locuri de muncă sunt înfiinţate şi câte se pierd, este unul din principalii indicatori folosiţi de statisticienii de la Biroul Naţional de Cercetare Economică (o organizaţie privată nonprofit) pentru a identifica recesiunile.

Chiar dacă angajatorii americani au creat 2,7 milioane de locuri de muncă în 2015, în Dakota de Nord au fost desfiinţate 18.800 de locuri de muncă, în Virginia de Vest 11.800, iar în Wyoming 6.400 de locuri de muncă, potrivit datelor guvernamentale.

În toate aceste state este mare concentraţia de companii cu activităţi în domeniul energiei. Prăbuşirea cu 72% a preţurilor petrolului din iunie 2014 a dus la o producţie mai mică şi la concedieri.

A doua lovitură pentru economiile regionale vine din partea dolarului, care s-a apreciat cu 22% de la mijlocul anului trecut faţă de un coş cu principalele valute. Aprecierea erodează competitivitatea internaţională a producătorilor americani. Illinois, Wisconsin, Louisiana şi Mississippi, state bazate pe industria manufacturieră, au suferit toate scăderi economice în ultimele luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO