Business Internaţional

Recolta europeană de grâu coboară cu 4%. Floarea-soarelui şi porumbul sunt sub risc din cauza arşiţei

Recolta europeană de grâu coboară cu 4%. Floarea-soarelui şi porumbul sunt sub risc din cauza arşiţei

Autor: Gabriel Razi

04.07.2012, 00:03 678

Recolta totală de cereale a Uniunii Europene va coborî în acest an agricol cu două milioane de tone ca urmare a con­diţiilor meteo nefavorabile, producţia fiind trasă în jos de reducerea cu 4% a producţiei euro­pene de grâu, respectiv un minus de 5% pentru floarea-soarelui, arată estimările din iunie, ultimele înainte de recoltă, ale Coceral, o organizaţie europeană a trade­rilor de materii prime agricole.

Un minus va fi înregistrat şi de recolta de cereale, aceasta urmând să fie cu 7% sub producţia-record din 2011. Totuşi, cel mai important minus ar urma să fie înregistat de Spania, economie unde recolta de cereale se va reduce cu aproape o treime, la 15 milioane de tone.

"Valul de căldură de pe întreg con­tinentul pune acum sub semnul întrebării producţiile de floarea-soarelui şi porumb. Pro­ducţiile de ploi, este foarte important să plouă în următoarele două săptămâni", explică Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Pro­ducătorilor Agricoli din România, una dintre cele mai mari organizaţii de agricultori de pe piaţa locală.

Pe bursa de la Paris contractele futures pentru grâu cu livrare în august se tranzacţionau pentru 234 euro pe tonă, în creştere cu 4% faţă de sesiunea anterioară. Pe piaţa londoneză un contract similar era cotat la 236 euro/tonă (190 lire/tonă).

În România preţul grâului a ajuns în ultimele zile ale lunii iunie la 196 euro/tonă, în creştere cu aproape 10% faţă de săp­tă­mâ­na precedentă, arată statisticile oficiale ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Majorarea cotaţiei grâului în această pe­rioa­dă este o evoluţie atipică în condiţiile în care fermierii au început deja recoltatul. Odată cu intrarea treptată pe piaţă a grâului din noua recoltă preţurile ar fi trebuit să o ia în jos. "Fermierii nu beneficiază decât în mică măsură de creşterea preţurilor pentru că ei deja au semnat anterior contracte de vânzare pentru recolte. Pierderile vor fi în con­turile fermierilor", adaugă Laurenţiu Baciu. Avansul preţurilor pentru grâu arată impactul pe care îl are minusul de 3,7 milioane de tone pe care îl va înregistra în acest an recolta europeană.

Producţia de grâu, trasă în jos de Est

Recolta europeană de grâu este trasă în jos de producţiile mai mici preconizate pentru economiile din estul continentului.

Astfel, estimările arată că producţia din Polonia se va reduce cu 1,6 milioane tone, adică un minus de 17,3%. Prognozele arată că şi recolta de grâu românească va merge într-un ton similar cu cea poloneză, urmând să se reducă cu 15%, la 6,1 mi­lioane de tone.

În România recolta de grâu va fi mai mică ca urmare a secetei de toamna trecută, situaţie care a distrus şi grosul producţiei de rapiţă. Fermierii spun acum că şi-au ajustat încă o dată pe minus cifrele din cauza temperaturilor ridicate din ultimele săp­tămâni, care au uscat o parte din plante.

Condiţiile meteo pun probleme în acest an agricol şi altor fermieri din Europa de Est. Astfel, pe minus vor fi şi fermierii cehi, recolta lor de grâu fiind estimată la 4,2 milioane de tone, în scădere cu 10% faţă de anul 2011.

Cu toate că fermierii din Europa de Est urmează să aibă în această vară mai puţin grâu în hambare, declinul recoltei totale la nivelul Uniunii Europene este frânat de evoluţia producţiilor marilor jucători din vestul continentului.

Astfel, Franţa, cel mai puternic jucător din agricultura europeană, va avea o producţie de grâu de 35,1 milioane de tone, în creştere cu 3,5% faţă de anul anterior. Fermierii germani vor strânge 22,7 milioane de tone de grâu, un nivel similar cu cel din 2011. Singurii producători din vestul Europei care vor fi pe minus pentru producţia de grâu vor fi cei spanioli. Estimările arată că producţia de grâu spaniolă va fi mai mică cu două milioane de tone, un minus de o treime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO