Business Internaţional

Reconstrucţia Japoniei va costa 309 miliarde de dolari

Autor: Catalina Apostoiu

23.03.2011, 23:42 25

Japonia a anunţat că eforturile de reconstrucţie în urmacutremurului şi tsunamiului o vor costa până la 25.000 de miliardede yeni (309 miliarde $), potrivit BBC News. Costurile reprezintăaproximativ 6% din Produsul Intern Brut al Japoniei din 2010.Aceasta este cea mai ridicată estimare de până acum privindpagubele.

Potrivit Băncii Mondiale, Japonia va avea nevoie de până lacinci ani să se refacă după daunele suferite. Situaţia actuală estedescrisă drept cea mai adâncă criză prin care trece ţara de lasfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Daunele provocate înceea ce priveşte infrastructura şi nesiguranţa legată de viitorulcentralei nucleare de la Fukushima ar putea întrerupe fragilaredresare economică a ţării, conform guvernului japonez.
Din cauza întreruperilor de electricitate şi a dificultăţilorlegate de transportul produselor în interiorul ţării, cei mai mariexportatori ai ţării, cum ar fi producătorii de automobile şifirmele de electronice, nu-şi pot relua procesul de producţie încadrul fabricilor.
Analiştii spun că creşterea economică va avea de suferit pânăla rezolvarea problemelor de infrastructură şi reluarea producţieila capacitate maximă.
Banca Japoniei a avertizat în legătură cu impactul asupracreşterii economice spunând că "în urma cutremurului economia şiproducţia din Japonia vor fi afectate dramatic". Analiştii adaugăcă actuala criză, considerată mai severă decât cutremureleanterioare, ar putea încetini ritmul de creştere al economieiţării.
Pescurt
  • Tokyo Electric Power Co. poartă discuţii cu cele mai mari treibănci japoneze cu privire la credite cu o valoare totală de până la2.000 mld. yeni (25 mld $), potrivit unor surse citate deBloomberg. Mitsubishi UFJ, Sumitomo Mitsui şi Mizuho sunt în ultimafază a negocierilor cu firma de utilităţi.
  • Japonia ar putea înfiinţa o agenţie de reconstrucţie care săsupravegheze reparaţiile realizate în urma cutremuruluiasemănătoare celei care a coordonat reconstrucţia de după cel de-aldoilea Război Mondial.
  • Banca Japoniei a anunţat că depozitele constituite de creditoriîn cadrul băncii centrale au înregistrat mai mult de o dublare din11 martie, până la 515 miliarde de dolari.
  • Acţiunile japoneze au scăzut pentru prima dată în trei zileieri după producerea unei serii de cutremure în apropiereacentralei nucleare de la Fukushima. Indicele Nikkei 225 a coborâtcu 1,6% până la 9.455,06 puncte. Yenul nu a înregistrat modificărisemnificative, menţinându-se la 80,91 yeni în raport cudolarul.
  • Douăzeci şi cinci de ambasade au fost închise temporar laTokyo. Printre ţările care şi-au închis reprezentanţa figureazăGermania, Elveţia şi Finlanda, a declarat ministrul TakeakiMatsumoto, în faţa Comisiei de Afaceri Externe din Parlament.
  • Norul radioactiv provenind de la centrala niponă Fukushima aajuns ieri deasupra oraşului Paris, a anunţat Autoritatea francezăpentru Siguranţa Nucleară, care a dat asigurări că nivelul deradioactivitate este "extrem de scăzut" şi nu va avea efecte asuprasănătăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO