Business Internaţional

Recuperatorii europeni de datorii au dat de probleme

Recuperatorii europeni de datorii au dat de probleme

Autor: Bogdan Cojocaru

23.11.2017, 00:00 829

Curăţarea Europei de datoriile neperformante de 1.000 de miliarde de euro a fost un business profitabil pentru recuperatorii de datorii din regiune, însă îngrijorări privind o încetinire a consumului a început să ridice întrebări privind evaluarea companiilor din acest sector, scrie Financial Times. Săptămâna trecută, recuperatorul britanic Cabot a fost forţat să-şi anuleze planurile de listare pe bursa de acţiuni de la Londra, dând vina pe „condiţiile de pe piaţă“ defavorabile. Însă specialiştii arată şi spre scăderea accentuată a acţiunilor Arrow Global, principalul rival al Cabot în Marea Britanie. Acţiunile  acestuia ar fi trebuit să fie luate ca reper pentru oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni de la Londra.

„IPO-ul Cabot a dus cu siguranţă la discuţii privind evaluarea acestor companii“, spune Ermin Keric, analist la Nordea Bank. El susţine că îngrijorările sunt exagerate. De când a izbucnit criza financiară, specialiştii în datorii au jucat un rol important de gunoieri ai sectorului bancar, preluând de la creditorii tradiţionali creditele toxice pentru a le recicla şi obţine cât mai mult cash posibil. Îngrijorările economice i-ar ajuta în mod normal pe recuperatorii de credite, având în vedere prerspectiva înmulţirii, spre exemplu, a defaulturilor pe credite cu cardul sau a imposibilităţii de plată a facturilor pentru servicii de telefonie. Pesimiştii cred că, în vremuri grele, debitorii nu vor mai putea plăti cu regularitate, afectând cash flow-ul şi punând datoriile sub presiune.

Recuperatorii de datorii îşi finanţează acum achiziţiile cu bani împrumutăţi în loc de bani din venituri, arată Bybrook Capital, un fond de hedging care pariază împotriva acestor companii. Recuperatorii nu-şi vor mai putea susţine creşterea dacă propriile datorii vor deveni mai scumpe. Modelul lor de afaceri este greşit, notează Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO