Business Internaţional

Reducerea dobanzii in SUA aduce un val de optimism pe burse

20.09.2007, 18:56 16

Adoptand o strategie asemanatoare cu cea a predecesorului sau Alan Greenspan, actualul presedinte al bancii centrale americane, Ben Bernanke, a scazut rata de referinta a dobanzii cu 0,5%, pana la 4,75%, in incercarea de a preveni o eventuala recesiune a economiei americane, scrie Bloomberg.
Conducerea Fed a redus rata dobanzii de politica monetara pana la 4,75%, desi majoritatea analistilor estimau o reducere de numai 0,25%, dupa ce, luna trecuta, Bernanke declarase ca investitorii ar trebui sa-si asume pierderile suferite in urma prabusirii pietei creditelor subprime.
Ca urmare a deciziei Fed, indicele european Dow Jones Stoxx 600 a avansat ieri la pranz cu 2,1%, pana la 375,43 puncte, iar Stoxx 50 si indicele de referinta pentru zona euro Euro Stoxx 50 au avansat de asemenea cu 2,1%.
Pretul actiunilor UBS, cea mai mare banca elvetiana, a urcat cu 4,3%, pana la 64,85 franci elvetieni (39,39 euro).
Actiunile Deutsche Bank, cel mai mare creditor german, au urcat cu 2,5%, pana la 90,31 euro, in timp ce actiunile Lloyd TSB, cel mai mare furnizor de credite pentru persoane fizice din Marea Britanie, au avansat cu 3%, ajungand la 535 de penny (7,68 euro).
Pretul actiunilor cotate la bursele asiatice a urcat la cel mai inalt nivel din ultima luna. Indicele american Standard&Poor's 500 a avansat cu 2,9% dupa sedinta Fed, pana la 1.519,78 puncte, iar indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 335,97 puncte, sau 2,5%, ajungand la 13.739,39 puncte.
Strategii bancii centrale americane au coborat rata de referinta bazandu-se pe "potentialul" pietei de creditare de a impulsiona cresterea economica. Mai mult, reducerea ratei dobanzii ar putea contribui semnificativ la stoparea declinului pietei imobiliare, care traverseaza cea mai grava criza din ultimii 16 ani.
Bernanke a fost deseori criticat pentru reactia lenta pe care a avut-o de la inceputul acestei crize, aceasta decizie putand calma, pentru o vreme, atat criticile venite de pe Wall Street, cat si presiunea exercitata de Congres.
"Nu intra in responsabilitatea Fed protejarea creditorilor si a investitorilor care au suferit pierderi de pe urma propriilor decizii", considera Bernanke la inceputul crizei.
Decizia de reducere a dobanzii ar putea fi privita de institutiile financiare ca un ajutor din partea Fed, ceea ce le incurajeaza sa-si asume noi riscuri considerand ca, daca vor avea din nou probleme, banca centrala va interveni si le va sustine.
Ca urmare a acestei decizii, Bernanke ar putea fi primit mai bine de Comitetul pentru Servicii Financiare al Camerei Reprezentantilor, in fata caruia se va prezenta joi, pentru a analiza cauzele care au stat la baza actualei crize. Mai mult, democratul Barney Frank, presedintele Comitetului pentru Servicii Financiare, s-a aratat multumit de actiunea bancii centrale.
Totusi, conducerea Fed a avertizat asupra faptului ca riscurile nu au fost eliminate in totalitate, adaugand ca atenta supraveghere a evolutiei inflatiei va continua.
Exista insa destule voci care considera ca decizia Fed nu a fost cea mai inspirata. "Personal, nu vad cu ochi buni aceasta actiune", a declarat Lee Hoskins, fostul presedinte al filialei din Cleveland a Fed. Reducerea ratei de refrinta nu face altceva decat sa intarzie numaratoarea invesa pentru investitorii care au suferit pierderi in urma cresterii bruste a costurilor de creditare.
Mai mult, aceasta reducere semnificativa a ratei de referinta nu face altceva decat sa "repete o greseala pe care Fed a facut-o in nenumarate randuri", crede Allan Meltzer, profesor la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh.
"Fed pariaza prea mult pe posibilitatea unei recesiuni si pierde din vedere evolutia inflatiei", a mai spus Meltzer.


Continua deprecierea dolarului
Dolarul a atins, miercuri, un nou minim al ultimilor 15 ani in raport cu un cos de valute, in urma deciziei Fed.
Euro s-a mentinut aproape de minumul de 1,3989 dolari pe unitate atins cu o zi in urma, fiind cotat la 1,3954 dolari pe unitate.
Indicele dolarului, care arata evolutia dolarului in raport cu un cos de valute, a ajuns la 79,091 puncte, cel mai redus nivel atins dupa anul 1992, dar la ora 10:06 GMT a revenit la 79,312 puncte.
In raport cu yenul, dolarul a coborat la 115,84 yeni pe unitate. Mediafax


Pretul petrolului a depasit 82 de dolari
Petrolul a atins un nou record, de peste 82 de dolari pe baril pentru a doua zi pe bursa newyorkeza, pe fondul speculatiilor conform carora reducerea ratelor dobanzii decisa de banca centrala americana va impulsiona cresterea economiei si alimenta cererea de carburanti, scrie Bloomberg. Petrolul a inregistrat o crestere de 11% de la inceputul lunii septembrie. Titeiul cu livrare in octombrie a crescut cu pana la 86 de centi, pana la 82,37 dolari pe baril.


Continua problemele pentru creditori
Criza sectorului american al creditelor ipotecare se adanceste in conditiile in care Impac Mortgage Holdings a anuntat ca va renunta la cea mai mare parte a activitatilor de creditare, in timp ce Accredited Home Lenders Holding a inregistrat pierderi de 260 mil. dolari in trimestrul fiscal incheiat pe 31 martie, scrie International Herald Tribune. Accredited a pus ieri capat unei dispute cu Lone Star Funds acceptand oferta mai redusa, de 296 mil. dolari, depusa de aceasta din urma. Un alt creditor cu probleme, NovaStar Financial, a renuntat la statutul de trust de investitii imobiliare mai devreme decat se estimase initial.


Tot mai multi americani isi vor pierde casele
Pana la jumatate din cei 450.000 de contractanti de credite subprime ale caror plati vor creste in urmatoarele trei luni si-ar putea pierde locuintele pentru ca nu pot vinde sau refinanta fara a pierde bani sau nu intrunesc conditiile necesare pentru a beneficia de ajutorul guvernului SUA, scrie Bloomberg. Numarul contractantilor de credite ale caror plati sunt asteptate sa creasca in urmatoarele trei luni va fi aproape de un record istoric pentru un trimestru, conform Credit Suisse.
(Catalina Apostoiu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO