Business Internaţional

Referendumul pentru o Scoţie independentă i-a pus pe jar pe liderii marilor economii ale lumii

Partidul Naţionalist Scoţian, cel care a propus referendumul pentru independenţa Scoţiei, a mizat pe plusul de avuţie pe care l-ar aduce ţării rezervele de petrol din Marea Nordului dacă veniturile generate de acestea ar fi direcţionate doar către Scoţia. AFP/Mediafax Foto

Partidul Naţionalist Scoţian, cel care a propus referendumul pentru independenţa Scoţiei, a mizat pe plusul de avuţie pe care l-ar aduce ţării rezervele de petrol din Marea Nordului dacă veniturile generate de acestea ar fi direcţionate doar către Scoţia. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

19.09.2014, 00:07 574

Din Spania până în Germania şi din SUA până în China, referendumul pentru independenţă al Scoţiei a fost dacă nu pus la zid atunci dezaprobat de lideri politici din toate colţurile lumii. De asemenea, majoritatea marilor publicaţii britanice au insistat mai ales pe efectele negative pe care le-ar avea dezlipirea Scoţiei de Regatul Unit. Încurajări, pe plan internaţional, au venit mai ales din partea unor politicieni care promovează independenţa la ei acasă.

În poate cel mai puternic mesaj de condamnare a referendumului venit din partea unui şef de stat din afara Marii Britanii, premierul spaniol Mariano Rajoy a avertizat că evenimente precum acest referendum „cre­ează probleme mari în domenii precum moneda, datoria publică, plata pensiilor şi aduc recesiune şi sărăcie pentru toată lumea“. El a asemuit astfel de evenimente cu „torpilarea spiritului european sub linia de plutire“, scrie agenţia Thomson Reuters.

Spania se luptă în chiar inima ei cu o mişcare de independenţă, aceea a Cataloniei. Ca şi cei care au militat pentru independenţa Scoţiei, catalanii susţin că şi-ar gestiona mai bine singuri avuţia şi resursele decât guvernul central, de la care acum primesc mai puţin decât dau.

Politicienii catalani sunt printre puţinii care şi-au exprimat public simpatia pentru referendumul scoţian. „Dacă tabăra favorabilă independenţei câştigă, toate guvernele europene va trebui să accepte rezultatele. Dacă scoţienii au dreptul să decidă, atunci de ce n-ar avea şi catalanii?“, spune Artur Mas, preşe­dintele regiunii semiautonome.

 

Germania

În Germania, cancelarul Angela Merkel a contat pe scoţieni să respingă independenţa, iar guvernul său nu a făcut pregătiri pentru o eventuală divizare a Marii Britanii, notează Bloomberg. Merkel a evitat să-şi spună părerea în privinţa viitorului Scoţiei, însă alţi politicieni cu putere de decizie consideră că independenţa nu este o idee bună pentru scoţieni. Ei sunt îngrijoraţi că astfel de mişcări ar alimenta separatismul în UE, au declarat sub rezerva anonimatului mai mulţi oficiali guvernamentali de la Berlin.

Ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier s-a îndepărtat de linia oficială exprimându-şi simpatia pentru menţinerea integrităţii Marii Britanii. „Recunosc că mai degrabă aş vrea să văd Regatul Unit întreg“, a spus el.

Ca şi Spania, dar la un nivel mult mai temperat, Germania se confruntă cu mişcări de sciziune.

„Ne dorim din toată inima victoria prietenilor noştri scoţieni. Nu va mai fi uşor pentru media germană să nege sau să ridiculizeze această temă“, a spus Florian Weber, liderul Partidului Bavarez, care vrea independenţa landului, notează publiaţia britanică The Telegraph. Trebuie spus că acest ziar au inlcus Bavaria în tabăra celor care sunt pentru independeţa Scoţiei alături de Coreea de Nord. The Telegraph a adoptat o linie puternic antiindependenţă.
 

Italia

Italia a ieşit la rampă prin liderul socialiştilor din Parlamentul European Gianni Pitella. El a avertizat că drumul spre o independenţă adevărată va dura „ani“, iar procesul va fi întâtziat de ţările din UE îngrijorate  de propriile mişcări de indepednenţă.

El a explicat că după ce Scoţia va ieşi din UE, graniţele cu Anglia vor deveni “frontiere vamale, cu controale şi taxe“, iar UE nu va mai aloca ţării fonduri pentru dezvoltare. Pitella este membru în partidul premierului italian Matteo Renzi, scrie Financial Times. Şi această publicaţie britanică insistă pe efectele negative pe care le-ar avea independenţa Scoţiei.

În cealaltă tabără, Matteo Salvinim, liderul formaţiunii separatiste Liga Nordului, a spus că „dacă Scoţia câştigă, va fi ca o gură de aer proaspăt pentru Europa“. Pe urmele Scoţiei ar lua-o Veneţia, Lombardia şi Salento.
 

SUA şi China

De peste Ocean, preşedintele SUA Barack Obama a anunţat personal, pe Twitter, chiar în ajunul referendumului, că speră că Regatul Unit rămâne „unit“. „Regatul Unit este un partener extraordinar pentru America şi o forţă a binelui într-o lume instabilă. Sper că va rămâne puternic, robust şi unit“. Nici SUA nu duc lipsă de mişcări separatiste sau de independenţă.

Din partea Chinei, premierul Li Keqiang declara în iunie cu ocazia unei vizite vizite efectuate la Londra că respectă dorinţele britanicilor, dar că speră că Marea Britanie va rămâne unită. O instituţie mass-media chineză, controlată de stat, a descris Marea Britanie fără Scoţia ca fiind o „ţară de rangul trei“, doar o destinaţie turistică şi un „muzeu de istorie“, notează The Telegraph.

Dintre cele mai cunoscute publicaţii care se s-au opus independenţei Scoţiei pot fi enumerate The Herald (Scoţia), The Scotsman (Scotland), Scottish Daily Mail (Scoţia),  Sunday Post (Scoţia), The Daily Telegraph (Marea Britanie), The Economist (Marea Britanie), The Financial Times (Marea Britanie), The Independent (Marea Britanie), The Guardian (Marea Britanie), The Sunday Times (Marea Britanie), The Times (Marea Britanie) şi The Globe and Mail (Canada).

 

ZF Live

Mark Percival, istoric britanic: Ceea ce se întâmplă în Scoţia este o chestiune de democraţie

+ „România este mult mai bine faţă de acum douăzeci de ani, însă rămâne sub potenţial. Sunt foarte mulţi oameni extrem de talentaţi, resurse naturale, văd foarte multe posibilităţi în această ţară, însă din păcate avem o clasă politică ce nu şi-a făcut treaba faţă de ţară. Ar fi mai bine să fie mai multă democraţie în România, că deocamdată văd o resemnare în clasa politică.”

+ „Ceea ce se întâmplă în Scoţia este o chestiune de democraţie. Dacă scoţienii vor referendum, au tot dreptul să-l aibă. Nu mi se pare o situaţie prea bună în Catalonia, unde parlamentul a votat şi vrea referendum, însă Madridul spune că nu au voie. Nu mi se pare democratic.”

+ „Dacă scoţienii votează da, trebuie să respectăm democraţia, este dreptul lor. Dacă un anumit popor vrea independenţă şi oamenii votează pentru aceasta, trebuie să respectăm democraţia.”

+ „Scoţienii nu se mai simt reprezentaţi la Londra. Contraargumen­tele independenţei ţin de subvenţiile oferite de Londra, serviciile sociale sunt subvenţionate, sistemul de sănătate este subvenţionat.“

Domnul Mark Percival a fost invitat la emisiunea „ZF Live” pentru a discuta despre referendumul din Scoţia. Cătălina Butan

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO