Business Internaţional

Reforma pensiilor creionată de preşedintele Macron stârneşte un cor de dezaprobare

Reforma pensiilor creionată de preşedintele Macron...

Autor: Catalina Apostoiu

08.10.2019, 00:04 693

Emmanuel Macron are o problemă cu opera, sau mai precis cu Opera national de Paris: angajaţii acesteia au contribuit dintotdeauna la propria schemă de pensii şi se opun planului preşedintelui francez de a unifica cele 42 de scheme separate ale ţării în cadrul unei reforme radicale a sectorului de pensii, scrie Financial Times.

Angajaţii Operei sunt numai o parte din cele câteva zeci de milioane de angajaţi francezi care se tem că reforma lui Macron îi va sărăci. La începutul lunii septembrie, angajaţii RATP, reţeaua de transport public a Parisului care are la rândul său propria schemă de pensii, a intrat în grevă, închizând 10 din cele 16 linii de metrou ale capitalei. Sindicatele pun la cale o nouă grevă a RATP şi a companiei de căi ferate începând cu 5 decembrie.

Macron a încercat să calmeze publicul lansând o consultare naţională înainte de introducerea reformei, angajându-se să înlăture orice neînţelegeri şi să „ajusteze, modifice şi corecteze“ reforma în linie cu necesităţile.

Reforma este însă atât de complexă, că Macron şi consilierii săi ştiu că vor avea probleme în a câştiga încrederea oamenilor. În medie, francezii vor munci pe viitor dincolo de vârsta actuală de pensionare de 62 de ani. Unele categorii de angajaţi care beneficiază acum de scheme deosebit de favorabile vor avea de pierdut, şi chiar nici alte categorii nu vor fi mulţumite.

Unii analişti şi politicieni atrag atenţia asupra protestelor din trecut din Franţa împotriva unor reforme ale pensiilor şi spun că ambiţiosul Macron merge puţin cam departe. „Este subtil politic şi a demonstrat în trecut că poate realiza reforme dificile, însă aceasta este probabil cea mai dificilă pentru că vor exista câştigători şi perdanţi“, arată Emmanuel Jessua, economist la Rexecode.

Eric Woerth, politician din opoziţie, susţine că nu este în prezent nevoie de o reformă radicală a pensiilor şi arată că Macron trage de timp cu consultări în loc să-şi ţină promisiunea de campanie din 2017.

Susţinătorii lui Macron insistă că nimic nu poate fi mai departe de adevăr. „Zâmbesc când se spune că Macron încetineşte lucrurile sau îşi pierde ambiţia“, spune Gilles Le Gendre, lider al partidului La Republique en Marche al lui Macron în cadrul Adunării Naţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO