Business Internaţional

Reforma pensiilor din Polonia îi îngrijorează pe economişti şi aduce bucurie electoratului

Reforma pensiilor din Polonia îi îngrijorează pe...

Autor: Catalina Apostoiu

06.12.2016, 00:04 624
Decizia Poloniei de a reduce vârsta de pensionare în pofida stării precare a fi­nanţelor sale publice şi a unei posibile crize demografice îi pune pe jar pe eco­nomişti, îi dezamăgeşte pe investitori şi înfurie şi mai mult opoziţia liberală a ţării, scrie Financial Times.

Însă planul de 2,3 miliarde de euro pe an se bucură de susţinerea celor care contează: alegătorii polonezi.

Noua măsură, ce anulează reforma sec­torului de pensii din 2012, reprezintă doar una dintre modificările aduse de partidul de dreapta aflat la guvernare Lege şi Justiţie (PiS) sistemului bene­fi­ciilor sociale, modificări care i-au întărit  susţinerea în pofida faptului că acesta este criticat dur de UE pe motivul că pu­ne în pericol democraţia.

Critici îi sunt aduse şi de grupurile din domeniul drepturilor omului, pen­tru subminarea independenţei siste­mu­lui judiciar şi a libertăţii presei, dar şi de liberali în cadrul unor proteste în masă.  În urma creşterii puternice a chel­tu­ielilor, Polonia ar putea încălca regulile UE privitoare la limitarea deficitelor fis­cale. Majorarea este privită drept un exem­­plu al indiferenţei guvernului po­lo­nez faţă de normele autorităţilor de la Bruxelles.

Polonezii din zonele rurale însă, cei care stau la baza susţinerii PiS, au nu­mai cuvinte de laudă pentru o admi­nis­traţie despre care aceştia spun că se gân­deşte în sfârşit la cetăţeanul obişnuit.

Camera inferioară a parlamentului po­lonez a aprobat luna trecută reforma în urma căreia vârsta de pensionare va fi redusă la 65 de ani pentru bărbaţi şi 60 de ani pentru femei, de la 67. Acum, aceas­ta are nevoie de susţinerea came­rei superioare şi a preşedintelui.

De când a venit la putere cu un an în urmă, noul guvern polonez a asistat la frecvente proteste în masă împotriva legilor adoptate. Însă protestele au avut loc aproape exclusiv în oraşele mari şi au atras alegători din mediul urban, clasa de mijloc. La nivel naţional, PiS este în continuare cel mai popular par­tid, având susţinerea a aproximativ 37% din electorat şi un avans de 17 puncte în faţa celor mai apropiaţi rivali, iar aceasta graţie unui mix puternic de naţionalism blând, valori tradiţionale ca­tolice şi populism economic.

Cea mai puternică susţinere vine din partea satelor şi oraşelor mici ca Sobolew, din estul Poloniei. Supra­nu­mit de unii observatori „Polonia B“, estul ţării este mai puţin dezvoltat eco­no­mic, cu o infrastructură mai defi­ci­tară, mai puţine zone metropolitane şi un nivel al sănătăţii, educaţiei şi speranţei de viaţă sub medie.

Reducerea vârstei de pensionare, mă­sură care va intra în vigoare în luna octombrie a anului viitor, va costa 10 miliarde de zloţi (2,3 miliarde de euro) pe an potrivit estimărilor. Plăţile în contul beneficiilor pentru părinţi sunt bugetare la peste 5 miliarde de euro pe an. Împreună, aceste măsuri sunt nesustenabile, iar în urma lor Polonia va depăşi limita de deficit a UE de 3% din PIB, avertizează economiştii.

În ultimele săptămâni, randamentul obligaţiunilor pe 10 ani ale Poloniei a urcat la peste 3,7%, cel mai ridicat nivel din mai mult de doi ani.

Reforma „reprezintă de asemenea o ameninţare în ceea ce priveşte credibilitatea politicilor Poloniei“, se arată într-o notă a Moodyís. „Această contra-reformă reflectă o reorientare a politicilor către măsuri mai puţin predictibile şi ortodoxe asociate cu noul guvern“.

Pentru cei din Sobolew, însă, astfel de consideraţiuni contează prea puţin. În ochii acestora, importantă este susţinerea pentru valorile poloneze conservatoare de care dă dovadă guvernul.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO