Business Internaţional

​Reformatorul economiei poloneze, întruchiparea transformării rapide şi radicale a ţării

​Reformatorul economiei poloneze, întruchiparea...

Autor: Catalina Apostoiu

29.09.2016, 21:00 776

Premierul polonez Beata Szydlo l-a demis în această săptămână pe ministrul de finanţe Pawel Szalamacha şi l-a înlocuit cu adjunctul său Mateusz Morawieckzi, care va conduce atât ministerul de finanţe, cât şi pe cel al dezvoltării, dar şi noul creat Comitet Economic din cadrul Consiliului Miniştrilor, potrivit Warswavoice.

Morawiecki, autor al amplului plan de creştere economică al Poloniei, îşi consolidează astfel controlul asupra politicii economice a ţării.

În mai puţin de un an, Morawiecki, unul dintre cei mai proeminenţi bancheri ai Poloniei, a ajuns să fie cel mai puternic ministru din noul guvern al ţării, transformându-se dintr-o figură care  reprezenta investiţiile şi influenţa străine în economie într-una care le pune sub semnul întrebării, scrie Bloomberg.

Morawiecki, în vârstă de 48 de ani, şef al diviziei poloneze a Banco Santander până în noiembrie anul trecut, a primit în această săptămână mandatul de a promova “patriotismul economic” al partidului Lege şi Justiţie (PiS) aflat la guvernare.

“Ca ţară periferică dependentă de outsideri, trebuie să ne protejăm pieţele şi să urmăm valorile patriotice reprezentate de PiS”, declara recent Morawiecki.

Comentariile sale urmează linia de discurs a noii conduceri a Poloniei, care în ultimul an a dat la o parte vechea elită, a consolidat puterea economică şi politică în rândul loialiştilor şi a distrus politicile din domeniul apărării, energiei şi justiţiei care propulsaseră ţara. Efectele tuturor acestor acţiuni se fac simţite dincolo de suprafaţă asupra economiei de 475 miliarde de dolari, care a înregistrat cel mai puternic declin al investiţiilor din aproape patru ani şi o creştere a costurilor de finanţare.

Morawiecki, care a condus Bank Zachodni WBK timp de peste opt ani, trebuie să găsească soluţii din poziţia de cel mai puternic oficial economic al ţării. Ca vicepremier, acesta are de asemenea un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte administrarea companiilor de stat şi cheltuirea ajutoarelor UE.

Fostul bancher susţine strategia partidului de “re-polonizare” a unei părţi mai mari din industria financiară a ţării. Băncile sunt deţinute în proporţie de 60% de către companii străine.

Noul cadru susţine “concentrarea continuă a puterii la cele mai ridicate niveluri ale PiS, iar acest lucru ar putea fi perceput în mod negativ”, arată Paul McNamara, de la GAM U.K. “Principala însuşire a lui Morawiecki este supunerea”.

Acesta a criticat companiile străine pentru transferarea profiturilor, însă chiar el a supervizat o astfel de operaşiune în timpul mandatului său bancar. Bank Zachodni a acordat dividend de 3,4 miliarde de zloţi (888 milioane de dolari) în timpul mandatului său, “porţia” Santander şi a proprietarului anterior Allied Irish Banks ridicându-se la 2,2 miliarde de zloţi, potrivit calculelor Bloomberg.

“Morawiecki a devenit politician în momentul în care s-a alăturat guvernului”, arată Michal Dybula, economist la BNP Paribas. “Cei care au crezut că va reprezenta în principal poziţiile pieţei au fost naivi”.

Influenţa super-ministrului în cadrul guvernului va fi comparabilă numai cu cea a lui Leszek Balcerowicz, autorul reformelor economice “şoc” de la începutul anilor ’90. Morawiecki a fost investit de liderul PiS Jaroslaw Kaczynski, despre care majoritatea polonezilor spun că exercită adevărata putere în ţara lor.

Morawiecki şi-a prezentat viziunea asupra economiei în februarie. Planul prevede investiţii de 1.000 miliarde de zloţi în următorii ani menite să transforme Polonia în producător de bunuri şi să urce produsul intern brut pe cap de locuitor la 79% din media UE până în 2020. Finanţarea va veni din transferuri UE, economii ale companiilor locale şi lichidităţi în exces de la bănci şi credite.

Deşi Polonia înregistrează un ritm de creştere de aproximativ 3%, mai rapid decât cel al majorităţii ţărilor UE, investiţiile au scăzut cu 4,9% în trimestrul doi, cel mai pronunţat declin din 2012, în parte din cauza temerilor privitoare la climatul politic.

Prima pe care investitorii o cer pentru a deţine titluri poloneze în loc de titluri germane a crescut la o medie de 2,7% în ultimul an, cu peste 60 de puncte bază mai mult decât în anul anterior. La începutul lunii septembrie, costurile de finanţare ale Poloniei le-au depăşit pe cele ale Ungariei, o ţară cu un rating S&P maiscăzut. Piaţa bursieră cândva în creştere puternică a Poloniei este cea mai slabă performeră din Europa, după cea a Italiei, din octombrie 2015.

Faptul că un fost bancher este responsabil de economie ar putea fi un factor pozitiv pentru acţiunile şi obligaţiunile poloneze, spune Maciej Slomka, de la Fixed Income Absolute Return Fund din Varşovia.

Întrebarea rămâne însă ce va face Morawiecki cu toată această putere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO