Business Internaţional

Regele abatoarelor din Germania, prietenul lui Ion Ţiriac, vrea să îşi vândă afacerea cu 4 mld. euro: Miliardarul Clemens Toennies, aflat anul trecut în mijocul unui imens scandal legat de exploatarea muncitorilor români care lucrau în abatoarele lui din Germania, şi-a scos afacerea la vânzare

Regele abatoarelor din Germania, prietenul lui Ion...

Autor: Alex Ciutacu

19.03.2021, 12:45 27135

Miliardarul Clemens Toennies caută cumpărător pentru cel mai mare procesator de carne din Germania, la mai puţin de un an după ce compania lui a iscat un scandal internaţional, în contextul în care 1.500 de muncitori s-au îmbolnăvit de Covid-19 la unul dintre abatoarele sale – dintre care 650 erau români.

Astfel, grupul cu o istorie de cinci decenii iese la vânzare, potrivit unor surse din piaţă citate de Bloomberg. Businessul ar putea fi evaluat la 4 miliarde de euro în cadrul unei licitaţii.

Compania ar putea începe negocierile cu cei interesaţi în doar câteva săptămâni. Toennies vrea să ia pulsul pieţei şi să vadă interesul unor concurenţi din industrie precum Tyson Foods, compania braziliană JBS sau grupul chinezi WH Group, cel care a cumpărat Smithfield Foods în 2013.

Nu a fost luată nicio decizie definitivă până la acest moment şi nu există certitudinea că aceste negocieri vor duce la o vânzare.

Miliardarul Clemens Toennies este un apropiat al miliardarului Ion Ţiriac. El n-a fost niciodată popular din postura de patron, însă a început să fie cu adevărat privit în mod negativ când 1.500 dintre cei peste 6.000 de angajaţi pe care îi avea în procesare s-au îmbolnăvit în acelaşi timp de Covid-19 anul trecut, acesta fiind acuzat în spaţiul public că nu ar fi implementat cu rigurozitate măsurile de siguranţă necesare.

Dintre aceştia, 650 erau români, iar situaţia a fost una mai complicată întrucât câţiva români au fugit din carantină, atrăgând şi mai mult atenţia asupra dezastrului. Din acel moment au început să iasă la iveală condiţiile în care erau ţinuţi cei peste 6.000 de angajaţi, care erau prost plătiţi, conform Bloomberg.

Averea familiei sale îşi are rădăcinile în industrializarea activităţii de procesare de carne din Germania. Clemen Toennies deţine circa 45% din compania, iar nepotul său Robert deţine 50%. Amandoi şi-ar putea vinde participaţile într-o eventuală tranzacţie.

Clement Toennies şi-a câştigat porecla de „regele cârnaţilor”, iar în trecut el a fost şi preşedinte al clublui de fotbal german Shalke 04.

Miliardarul are în total circa 16.500 de angajaţi, care au generat venituri de 7,3 miliarde de euro în 2019. Este cel mai mare procesator de carne din Germania şi operează abatoare pentru carne de porc şi carne de vită. Totodată, el produce mai multe branduri de cârnaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO