În timp ce producătorii de semiconductori se luptă pentru miliarde de dolari sub formă de fonduri federale şi scutiri de taxe menite să dea impuls industriei americane, aceştia au în faţă apeluri în creştere din interiorul fabricilor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi salariilor, scrie The Guardian.
Muncitorii şi sindicatele îndeamnă companiile cheie din sector să „procedeze corect“ şi să pună bunăstarea angajaţilor mai presus de avuţia acţionarilor.
Zeci de angajaţi ai Analog Devices Inc (ADI) un producător de semiconductori din Oregon, cer condiţii de lucru sigure şi salarii mai mari, în condiţiile în care compania concurează pentru o parte din fondurile federale de 39 miliarde de dolari oferite de Chips and Science Act aprobat de Joe Biden în 2022.
În interviuri acordate The Guardian, angajaţii fabricii din Beaverton a ADI au descris „o luptă reală pentru supravieţuire“ cu salariile pe care le primesc, în timp ce industria duduie. Oficialii ADI au refuzat să comenteze. Practicile din domeniul muncii ale companiilor din întregul sector au intrat în centrul atenţiei în ultima vreme. În aprilie, Micron a fost de acord să se întâlnească cu muncitorii pentru a discuta cu privire la drepturile lor.
La ADI, peste 100 de angajaţi au semnat o petiţie cerând companiei să crească salariile şi să crească gradul de siguranţă. Cei din spatele petiţiei spun că dispun de o susţinere mai mare, dar că multor muncitori le este teamă să o semneze. O coaliţie de organizaţii de mediu şi sindicate, printre care sindicatul din industria auto United Auto Worker, susţin efortul în mod public.
Preşedintele UAW Shawn Fain a galvanizat munca organizată într-un an critic, după ce a încheiat un acord istoric cu cei mai mari trei constructori auto din SUA. De la Amazon şi UPS la Stabucks şi studiourile Hollywood, munca organizată înregistrează o revenire în SUA după decenii de declin, iar Shawn Fain crede că ştie de ce: „Muncitorii au realizat că au fost traşi pe sfoară decenii la rând şi s-au săturat“.
Revenind la ADI, Ben Coffey, un al angajat al firmei producătoare de cipuri, arată că aceasta primeşte finanţare masivă, acţiunile îi sunt la un maxim istoric şi cheltuie bani pe răscumpărări de acţiuni şi extinderi, nededicând finanţare angajaţilor care reprezintă motivul pentru care face bani.
Înainte de pandemie, nume mari ale lumii de business americane se angajau să transforme capitalismul acţionarilor în capitalismul pentru toţi (stakeholder capitalism), un curent de care nu s-a mai auzit de atunci.
În 2019, 181 dintre cei mai puternici executivi din businessul american semnau ceea ce ar fi trebuit să fie un angajament revoluţionar pentru Corporate America prin care scopul principal al companiei devenea crearea unui mediu mai bun pentru toată lumea, în loc de maximizarea profitului pentru acţionari.
Printre semnatari s-a numărat şi Patrick Gelsinger, CEO-ul producătorului de semiconductoare Intel.