Business Internaţional

Relansarea economiei mondiale este asteptata de la SUA

09.07.2001, 00:00 17



Grupul celor sapte state industrializate (G 7) se asteapta la o revenire a economiei mondiale, care sa porneasca de la Statele Unite, dupa sase reduceri ale ratei de referinta a dobanzii si diminuari cu 1.350 miliarde de dolari a impozitelor.

Paul O'Neill, secretarul de stat al Trezoreriei din Statele Unite afirma ca le-a spus omologilor sai din G7 ca economia americana va inregistra o rata de crestere economica de peste 2%,an ultimul trimestru al acestui an, si de peste 3% in anul viitor.

"Acestea sunt vesti bune pentru noi toti", a spus Hans Eichel, ministrul de Finante al Germaniei."Nici o regiune din lume nu se poate desprinde de celelalte urmandu-si propriul curs", a mai adaugat Eichel.

Economia Statelor Unite reprezinta aproape un sfert din economia mondiala. Oficialii OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) considera ca, avand in vedere cresterea economica a SUA de peste 2% asteptata in acest an, oficialii Europei, Canadei si Japoniei isi pun sperantele in Statele Unite.

"Economia Europei depinde in parte de cea a SUA", a spus Giulio Tremonti, ministrul de Finante al Italiei.

La ultima intalnire a ministrilor grupului celor sapte, din luna aprilie, oficialii Europei au spus ca vor rezista la un declin al economiei mondiale. De atunci insa, guvernul german a anuntat ca economia Germaniei ar putea sa nu cunoasca nici o crestere in ultimul trimestru.

"Statele Unite sunt inca vazute ca o solutie de ultima instanta a dezvoltarii", a spus Lara Rhame, economista la Brown Brothers Harriman&Co din New York.

Referitor la monedele nationale, nu s-a discutat nimic in G 7.

Euro a pierdut 10,1% in fata dolarului in acest an, intrucat investitorii s-au asteptat la o crestere mai rapida in economia Statelor Unite decat in cea a Europei pana la sfarsitul ultimului trimestru.

Economia Statelor Unite, care a cunoscut o crestere anuala de 1,2% pe primul trimestru-fata de 5% in aceeasi perioada a anului trecut- va creste probabil cu 2,9% pana la sfarsitul ultimului trimestru, considera unii economisti.

Situatia SUA are un puternic impact asupra celorlalte economii. "Evident, suntem influentati de ceea ce se intampla la sud de noi, deci am fost bucurosi cand am auzit ca Secretarul Trezoreriei din SUA a spus ca are toate motivele sa creada ca in ultimul trimestru vor cunoaste o rasturnare de situatie, deci o crestere economica", a afirmat Paul Martin, ministrul canadian de Finante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO