Business Internaţional

Relaţia complicată pe care Bulgaria o are cu gazele naturale

Relaţia complicată pe care Bulgaria o are cu gazele...

Autor: Catalina Apostoiu, Bogdan Cojocaru

14.12.2018, 00:03 212
Bulgaria are monopol pe piaţa locală de distribuţie a gazelor, iar holdingul din care face parte compania care deţine reţeaua de gaze ar putea fi sancţionat de Comisia Europeană pentru blocarea accesului la reţea a rivalelor private, în special a unei firme deţinute în proporţie de 50% de gigantul rus Gazprom. În urmă cu câţiva ani, Gazprom a arătat ce putere are asupra Bulgariei prin intermediul acestei companii. De asemenea, ţara şi-ar putea atrage asupra ei sancţiuni din partea autorităţilor UE şi pentru intenţia de a participa la TurkStream, gazoductul prin care gazele ruseşti ar urma să ajungă în Europa de Sud şi Sud-Est.

Între timp, pe piaţa europeană a gazelor, un alt proiect rusesc, Nord Stream, prin care gazele ruseşti ar urma să ajungă în Germania, a fost recent „condamnat“ de Parlamentul European, dar este susţinut de Berlin.

Revenind la Bulgaria, Comisia Europeană va amenda holdingul cu poziţie de monopol pe piaţă BEH pentru blocarea accesului companiilor rivale la infrastructură vitală din sectorul gazelor, iar amenda ar putea fi cuprinsă între 70 şi 90 milioane de euro, potrivit Euractiv.

Cazul are legătură cu o plângere depusă la Comisie de compania privată de gaze Overgas, deţinută 50% de gigantul rus Gazprom.

Relaţia dintre Overgas şi companiile de stat din sectorul gazelor este una complicată. În 2010, Bulgartransgaz, cea mai mare companie de distribuţie de gaze din Bulgaria, a blocat accesul Overgas la reţeaua de gaze.

În iarna 2015-2016, Gazprom a oprit livrările de gaze către Overgas, care aproviziona atunci cu combustibil 55.000 de gospodării şi 3.000 de clienţi industriali. Overgas acoperea 10% din consumul de gaze din Bulgaria, potrivit Euractiv.

Reţeaua bulgară de gaze este deţinută de Bulgartransgaz, parte a BEH, care a acumulat o datorie de milioane de euro la bugetul de stat. În Bulgaria, structura pieţei a făcut posibilă supravieţuirea monopolurilor, acestea opunându-se ferm reglementărilor UE de liberalizare a pieţei.

În noiembrie 2017, parlamentul bulgar a decis să nu recunoască decizia viitoare a Comisiei Europene cu privire la un caz de abuz de poziţie dominantă pe piaţa gazelor de către BEH şi subsidiarele acesteia.

Cât priveşte TurkStream, Bulgaria s-ar putea lovi de opoziţia UE cu privire la acest proiect după ce proiectul său anterior a căzut.

La sfârşitul acestei luni, cotidianul rus Kommersant anunţa că Gazprom intenţionează să extindă TurkStream în Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovacia.

Cu privire la proiect, Bulgaria nu se loveşte doar de opoziţia UE, ci şi de semnele de întrebare ridicate de partidele de opoziţie cu privire la rentabilitatea acestuia.

Un alt proiect al gigantului rus Gazprom, Nord Stream, a fost recent ìcondamnatî de Parlamentul European, scrie Financial Times, acesta fiind catalogat drept ìun proiect politic care reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sectorului european al energieiî.

Moţiunea depusă nu are puterea de a stopa proiectul, dar evidenţiază rezervele profunde ale politicienilor europen cu privire la acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO