Business Internaţional

Renault a cumparat 25% din grupul rus AvtoVAZ

10.12.2007, 16:26 111

Francezii de la Renault au achizitionat o participatie de 25% din AvtoVAZ, cel mai mare producator rus de masini, pentru a beneficia de ritmul de crestere al pietei auto din Rusia, scrie Bloomberg.
Carlos Ghosn, CEO al Renault, si Sergei Chemezov, directorul general al Russian Technologies, holdingul de stat care controleaza AvtoVAZ, au semnat acordul de vanzare la sfarsitul saptamanii trecute intr-o localitate din vestul Rusiei. Cei doi au refuzat sa precizeze care este valoarea tranzactiei, insa potrivit datelor detinute de Bloomberg, participatia pe care a cumparat-o compania franceza valoreaza 1,36 miliarde de dolari.
"Renault cumpara practic o cota din piata, deoarece castiga noi facilitati de productie. Renault doreste sa-si mareasca productia modelului Logan in Rusia. AvtoVAZ are nevoie de noi tehnologii" pentru a inlocui modele imbatranite, a declarat Ielena Sahova, analist la Deutsche Bank in Rusia.
Producatorii de masini se afla in competitie pentru a castiga o cota cat mai mare din piata ruseasca, pe care vanzarile companiilor straine au crescut cu aproape doua treimi de la inceputul anului pana in septembrie. Renault detine deja o fabrica in Rusia, in vreme ce rivalii francezi de la PSA Peugeot Citroen vor sa aleaga o locatie pentru un centru de productie in aceasta luna.
"Piata de masini din Rusia va continua sa accelereze pentru mult timp de acum incolo", a spus Ghosn intr-o teleconferinta organizata la sediul AvtoVAZ. El a adaugat ca fabrica AvtoVAZ "are o capacitate mare de productie care poate fi transpusa pe piata repede si cu costuri reduse".
Se asteapta ca piata auto din Rusia sa creasca cu peste 20% in acest an, aceleasi prognoze fiind valabile si pentru anul viitor, a mentionat CEO-ul Renault.
Oferta inaintata de Renault a fost peste cele ale General Motors, Volkswagen si Magna International.
Russian Technologies va forma un joint-venture cu Renault, iar fiecare companie va detine cate jumatate din producatorul rus de vehicule.
Vanzarile de masini straine in Rusia au crescut cu 63% in primele luni ale acestui an, la 1,14 milioane de unitati. General Motors a vandut cele mai multe masini straine, respectiv 131.563 de unitati.
Lada, cea mai vanduta masina a celor de la AvtoVAZ, va ramane prioritara in viziunea Renault, scopul companiei franceze fiind de a duce acest brand pe pietele internationale, a spus Ghosn. Oficialul Renault a adaugat ca producatorul rus va fabrica atat modele Renault, cat si masini Nissan pentru vanzarea atat pe piata rusa, cat si pentru export.
Thierry Moulonguet, directorul financiar al Renault, a spus ca prima sarcina a companiei franceze este sa consolideze exporturile Lada in fostele republici sovietice.
Renault si AvtoVAZ vor colabora in procesul de productie al unui nou model de limuzina destinat exclusiv pietei rusesti. Se asteapta ca vanzarile noului model sa se ridice la 15.000 de unitati, a spus Chemezov.
"Speram sa beneficiem de tehnologia de motorizare a Renault si sa ne concentram pe crearea unei platforme noi de productie la fabrica. Vom continua sa marim capacitatea de productie existenta pana la 1,5 milioane de unitati anual", a mentionat Chemezov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO