Business Internaţional

Renault incepe constructia fabricii de 1 mld. euro din Maroc

21.01.2008, 16:38 17

Renault, al doilea mare producator de automobile din Franta, si producatorul japonez afiliat Nissan au semnat un acord privitor la constructia unei fabrici in portul marocan Tangiers care va produce 400.000 de automobile pe an, scrie Bloomberg.
Companiile vor incepe proiectul in luna februarie si vor produce 200.000 de automobile anual, incepand cu 2010. Carlos Ghosn, CEO al celor doua companii, si Driss Jettou, primul-ministru al Marocului, au semnat un memorandum de intelegere in aceasta privinta pe 1 septembrie.
Renault si Nissan vor cheltui 1 miliard de euro (1,5 miliarde de dolari) pe noua uzina, au anuntat cele doua companii in luna septembrie. Aproximativ 90% din automobile vor fi exportate, iar productia va fi majorata pana la 400.000 de automobile in viitor.
Noua fabrica va reprezenta una dintre cele mai mari divizii de productie de automobile detinuta de grup pe plan mondial.
"Complexul industrial Tangiers-Med al Renault-Nissan va avea o capacitate de productie de 200.000 de automobile pana in 2010, capacitate care se va dubla mai apoi", a declarat Christian Esteve, director pentru zona mediteraneeana in cadrul Renault-Nissan.
Proiectul, unul dintre cele mai mari centre industriale axate pe activitati de export din Maroc, urmeaza a fi dezvoltat pe un teren de 300 de hectare din nordul Marocului.
In urma constructiei fabricii vor fi create aproape 6.000 de locuri de munca directe si 30.000 de locuri de munca indirecte, conform unei declaratii emise de companie in luna septembrie, cand a fost semnat acordul initial.
Pe langa acest acord au mai fost semnate sase alte contracte. Printre acestea se numara acorduri cu companiile nationale de cai ferate si electricitate, Office National des Chemins de Fer (ONCF) si Office National de l'Electricite (ONE) cu privire la implementarea unei noi infrastructuri de comunicatii si transport de energie.
Renault este deja prezenta in Maroc cu subsidiara Somaca, ce detine 30% din piata marocana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO