Business Internaţional

Reprezentanţii Fed sunt optimişti. Banca centrală americană mizează pe o creştere economică de peste 6%, peste toate prognozele de până acum

Reprezentanţii Fed sunt optimişti. Banca centrală...

Autor: Dorin Oancea

18.03.2021, 07:46 76

Banca centrală americană se aşteaptă o creştere mult mai puternică în acest an decât prognozase anterior, pe măsură ce ratele de vaccinare cresc şi fondurile guvernamentale de ajutor încep să ajungă în economie, relatează BBC. Preţurile acţiunilor de pe Wall Street au crescut după anunţ.

Rezerva Federală prognozează o creştere medie de 6,5% în acest an - în creştere faţă de estimarea de 4,2% din decembrie.

De asemenea, s-au îmbunătăţit perspectivele de redresare pe piaţa locurilor de muncă, a spus Fed.

În ciuda actualizărilor, oficialii nu au modificat ratele dobânzilor, iar instituţia se aşteaptă să menţină costurile împrumuturilor aproape de zero până după 2023, conform previziunilor lansate de Fed după reuniunea sa.

Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că instituţia vrea să vadă dovezi ale unei redresări mai complete înainte de a-şi modifica politicile, care sunt axate pe stimularea activităţii economice.

Milioane de oameni rămân fără muncă şi zonele economice cele mai afectate de pandemie - cum ar fi petrecerea timpului liber şi ospitalitatea - rămân slabe, a spus el. Criza a afectat cu precădere lucrătorii din minorităţi şi cu salarii mici, care sunt adesea ultimii care beneficiază de o revenire economică, a adăugat el.

"Redresarea a progresat mai repede decât ne aşteptam", a spus el la o conferinţă de presă după întâlnire. "Deşi salutăm aceste evoluţii pozitive, nimeni nu ar trebui să fie mulţumit".

Perspectiva îmbunătăţită include prognoze conform cărora inflaţia ar putea creşte, ajungând la 2,4%, peste obiectivul băncii de 2%. Dar domnul Powell a spus că o astfel de mişcare ar putea fi „tranzitorie”.

Redresarea economică anticipată în SUA este mai solidă decât cea din Europa.

Dar Powell a spus că nu este îngrijorat de faptul că o creştere economică mai redusă în străinătate va afecta SUA. "Când economia SUA este puternică, această forţă tinde să susţină şi activitatea globală", a spus el.

"Mi-ar plăcea să văd Europa în creştere mai rapidă, mi-ar plăcea să văd ca lansarea vaccinării să funcţioneze mai uşor, dar nu îmi fac prea multe griji pentru noi în viitorul apropiat", a spus el. "Cred că suntem într-o poziţie bună".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO