Business Internaţional

Republica Moldova cere sisteme antiaeriene din Occident, din cauza acţiunilor destabilizatoare ale Rusiei

Republica Moldova cere sisteme antiaeriene din Occident,...

Autor: Mediafax

19.01.2023, 18:14 314

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, joi, că a cerut Occidentului sisteme antiaeriene, argumentând că, deşi "Ucraina este prioritatea", există activităţi destabilizatoare ale Rusiei şi împotriva ţării sale.

"Am cerut supraveghere aeriană şi sisteme de apărare. Înţelegem că Ucraina este prioritatea", dar sperăm să primim şi noi unele capabilităţi, a declarat Maia Sandu într-un interviu acordat agenţiei Reuters cu ocazia participării la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Republica Moldova, vecină cu Ucraina, are un buget redus în domeniul apărării şi relaţii tensionate cu Rusia, care menţine prezenţă militară în regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Administraţia prooccidentală de la Chişinău a susţinut puternic Ucraina de la începutul invaziei militare ruse şi a depus o cerere formală pentru admiterea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Preşedintele Maia Sandu a declarat că bugetul pentru apărare a fost suplimentat şi că Guvernul de la Chişinău a iniţiat discuţii cu Uniunea Europeană pentru sisteme antiaeriene, existând şi negocieri separate, la nivel bilateral, cu naţiuni aliate.

Republica Moldova a acuzat Rusia să încearcă să exercite influenţă asupra mişcării separatiste care este activă în principal în Transnistria, pentru a destabiliza întreaga ţară. Maia Sandu a declarat că, până în prezent, tentativele în sensul destabilizării au eşuat, subliniind că niciuna dintre părţi nu vrea conflict.

"Rusia a încercat să mobilizeze grupuri corupte din R.Moldova şi partide proruse în scopul înlăturării actualului Guvern, a Parlamentului şi Preşedinţiei, nu înseamnă că a renunţat, dar până acum am putut menţine stabilitatea", a precizat Maia Sandu.

Maia Sandu a precizat că Republica Moldova continuă eforturile pentru reducerea dependenţei de gazul din Rusia şi a precizat că ar avea nevoie anul acesta de sprijin financiar extern cel puţin egal cu cel de anul trecut, 600 de milioane de euro, pentru a proteja populaţia de efectele inflaţiei.

"Integrarea în Uniunea Europeană este cel mai important proiect al ţării şi unica noastră şansă de a supravieţui ca democraţie în acest moment complicat şi în această regiune complicată", a subliniat Maia Sandu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO