Business Internaţional

Republica Moldova vede în FMI singura speranţă de a evita colapsul financiar deşi Rusia i-a promis ajutor

Republica Moldova vede în FMI singura speranţă de a...

Autor: Catalina Apostoiu

21.04.2020, 13:00 235

Premierul moldovean Ioan Chicu spune că pandemia a arun­cat ţara sa într-o criză financiară severă, singura speranţă fiind acum obţinerea unui alt împrumut semnificativ sau anu­la­rea datoriilor ţării, scrie Balkan Insight. În toamna anului tre­cut, Chicu anunţa că ţara sa ar putea face o „pauză“ în co­o­pe­rarea cu Fondul Monetar Internaţional. Asta după ce Chi­cu anunţa anterior că negociază un împrumut de 500 mi­li­oane cu Rusia.

Guvernul minoritar socialist al lui Chicu a preluat pu­terea după ce fostul guvern pro-occidental a pierdut o mo­ţiune de cenzură pe 12 noiembrie. Moldova a primit 157 mi­li­oane de dolari dintr-un program pe trei ani de 182 mil. $ cu FMI care expiră în 2020.

Din 17 martie, veniturile bugetare au fost reduse la ju­mă­tate, a anunţat Chicu. „Dacă lansăm o emisiune masivă în lei, aceasta va însemna inflaţie, iar pensionarii cu pensii de 1.500-2.000 lei nu-şi vor cumpăra nici măcar pâine. Nu vom per­­mite acest lucru. Nu are nicio logică să tipărim bani“, a declarat pre­mierul moldovean. Acesta a precizat că în pre­zent statul plă­teşte pensii şi salarii din banii colectaţi de serviciile vamale în primele două luni ale anului şi din tranşa de 20 milioane $ de­blocată de FMI la începutul anului.

Astfel, susţine Chicu, singura speranţă este obţinerea unui nou împrumut FMI, de aproximativ 200 milioane de euro, sau 4 miliarde de lei, despre care acesta spune că ar putea fi aprobat la sfârşitul acestei luni.

FMI şi Banca Mondială au lansat un plan agresiv de combatere a impactului negativ al pandemiei, în special în ţările vulnerabile, plan ce vizează 111 de ţări.

Totuşi, purtătorul de cuvânt al guvernului moldovean, Vitalie Dragancea, a declarat că deocamdată Moldova nu se află pe această listă.

La începutul unii aprilie, guvernul moldovean anunţa că va aloca 816 milioane de lei (40,8 mln euro) pentru susţinerea companiilor şi persoanelor afectate de coronavirus, potrivit Seenews. Fondurile necesare ar urma să fie obţinute prin redirecţionarea veniturilor din mai multe taxe şi comisioane către fondul de susţinere.

Starea de urgenţă declarată de Republica Moldova este aşteptată să ia sfârşit pe 16 mai. La finalul săptămânii trecute, numărul cazurilor de coronavirus atingea 2.049, în timp ce numărul celor decedaţi se situa la 51.

Potrivit TVR Moldova, fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza prognozează pierderi de miliarde de lei atât la nivelul PIB-ului ţării, cât şi al veniturilor bugetare. Oficialul precizează că declaraţiile autorităţilor că în urma pandemiei „vom avea o reducere cu 3% a PIB-ului şi vom pierder 7 miliarde este un fals“. În Republica Moldova, reducerea PIB-ului va fi de 20-25% în cifre anualizate, potrivit acestuia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO