Business Internaţional

Republica Texas? Petiţia prin care texanii cer desprinderea de SUA de pe site-ul Casei Albe a strâns deja peste 100.000 de semnături

Republica Texas? Petiţia prin care texanii cer desprinderea de SUA de pe site-ul Casei Albe a strâns deja peste 100.000 de semnături

Autor: Andrei Chirileasa

15.11.2012, 12:12 2216

Imediat după realegerea lui Barack Obama în funcţia de preşedinte, pe pagina de internet a Casei Albe au fost postate zeci de petiţii prin care statele americane care l-au susţinut pe contracandidatul său, republicanul Mitt Romney, îşi cer independenţa.

Prima petiţie a venit din Louisiana, dar cel mai mare succes l-a avut până acum petiţia texanilor, care a strâns peste 106.000 de semnături în şase zile. Ei cer retragerea Texas din Statele Unite ale Americii şi crearea propriului guvern.

"SUA continuă să sufere dificultăţi economice care provin din ignorarea de către guvernul federal a reformării cheltuielilor interne şi extrerne. (...) Având în vedere că statul texas menţine un buget balansat şi este a 15-a economie din lume, este practic fezabil ca Texas să se retragă din uniune, iar făcând asta ar proteja standardul de viaţă şi ar reasigura drepturile şi libertăţile lor în concordanţă cu idealurile originale ale părinţilor fondatori care nu mai sunt reflectate de guvernul federal", se menţionează în petiţie.

Statul Texas este al doilea stat al SUA ca suprafaţă, după Alaska, cu 695.000 de kilometri pătraţi, fiind şi foarte bogat în resurse, în special petrol. De asemenea, Texas este al doilea cel mai populat stat al SUA după California, cu 25,6 milioane de locuitori la mijlocul lui 2011, reprezentând 8% din populaţia SUA. Texas are şi o reprezentare puternică în Senat şi Camera Reprezentanţilor, dar şi al doilea număr de electori în alegerile prezidenţiale, după California. Tradiţional, Texas este un fief al republicanilor, fiind statul care i-a propulsat pe ultimii doi preşedinţi republicani ai SUA, George Bush şi fiul său George W. Bush.

Texas avea în 2010 un produs intern brut (PIB) de 1.300 de miliarde de dolari, adică 7,95% din PIB-ul total al SUA, fiind al doilea cel mai bogat stat după California. PIB-ul Texasului este de aproape opt ori mai mare decât al României.

Petiţiile publicate în ultima săptămână pe site-ul Casei Albe arată că tensiunile sociale din SUA sunt tot mai mari, iar populaţia este tot mai divizată. Principalele cauze sunt evoluţia slabă a economiei şi rata ridicată a şomajului.

Imadiat după apariţia petiţiilor care cer secesiunea diferitelor state au apărut şi petiţii care cer ca cei care semnează pentru secesiune să fie deportaţi din SUA sau să li se ia cetăţenia. O petiţie cere ca oraşul Austin, capitala statului Texas, să se despindă din stat şi să rămână în SUA, în cazul secesiunii. Aceasta a strâns circa 6.500 de semnături.

Este greu de cuantificat în ce măsură aceste petiţii reflectă voinţa reală a cetăţenilor SUA, având în vedere că oricine se poate înregistra pe site-ul Casei Albe doar cu adresa de email şi poate semna astfel de petiţii, chiar dacă nu este cetăţean american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO