Business Internaţional

Restricţiile asupra circulaţiei capitalului în Cipru vor rămâne în vigoare timp de o lună

Restricţiile asupra circulaţiei capitalului în Cipru vor rămâne în vigoare timp de o lună

Foto: OCtav Ganea

Autor: Vlad Popescu

28.03.2013, 19:30 355

Decretul finalizat miercuri noapte privind restricţiile asupra circulaţiei banilor arăta că măsurile aveau să dureze 7 zile, însă mulţi analişti au anticipat că situaţia se va prelungi timp de câteva luni.

Kasoulides a afirmat că statul antncipează eliminarea în totalitate a măsurilor introduse joi peste "aproximativ o lună".

"Unele restricţii vor fi ridicate treptat. Pprobabil în cursul unei perioade de aproximativ o lună, potrivit estimărilor băncii centrale, restricţiile vor fi ridicate în totalitate", a spus oficialul cipriot.

Pachetul de măsuri adoptate pentru prevenirea ieşirilor masive de bani din băncile cipriote cuprinde, printre altele, limitarea sumei cash la ieşirea din ţară la 1.000 euro de persoană şi a sumei care poate fi retrasă zilnic de o persoană din cont la 300 de euro, plafonarea plăţilor cu cardul la 5.000 euro pe lună, suspendarea posibilităţii de a încasa ceruri sau de a accesa depozitele la termen înainte de expirarea contractului, precum şi restricţii vizând plăţile efectuate de companii şi transferurile către studenţii ciprioţi care învaţă în străinătate.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat joi că se aşteaptă ca restricţiile de capital din Cipru să dureze de la câteva săptămâni la câteva luni, având în vedere şi că statul insular nu avea implementată din timp legislaţia necesară.

Restricţiile au fost introduse pentru a preveni retragerile masive de bani de la băncile din ţară, în urma încheierii unui acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro şi FMI care prevede desfiinţarea Popular Bank (Laiki) şi restructurarea Bank of Cyprus.

Depozitele garantate de la Laiki, cele până în 100.000 de euro, vor fi transferate la Bank of Cyprus, iar sumele care depăşesc acest nivel vor fi utilizate pentru finanţarea bailout-ului. În acelaşi timp, depozitele de peste 100.000 euro de la Bank of Cyprus vor fi accesate pentru a finanţa reacapitalizarea instituţiei, în funcţie de sumele necesare.

Băncile din Cipru au reluat joi programul cu publicul după 12 zile de inactivitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO