Business Internaţional

Resursele FMI ar putea fi insuficiente dacă economia mondială se înrăutăţeşte

Resursele FMI ar putea fi insuficiente dacă economia mondială se înrăutăţeşte

Autor: Adrian Voicu

25.09.2011, 11:57 427

Rezerva de 384 miliarde de dolari din "cuferele" Fondului Monetar Internaţional (FMI) s-ar putea dovedi a nu fi de ajuns pentru a face faţă tuturor cererilor de creditare dacă situaţia economiei mondiale se înrăutăţeşte, a declarat directorul Fondului, Christine Lagarde, citată de Reuters.

"Credibilitatea Fondului şi, prin urmare, reuşita acestuia se bazează pe capacitatea FMI de a face faţă scenariilor cele mai pesimiste", a spus Lagarde într-un "plan de acţiune" distribuit comitetului de conducere al Fondului.

Capacitatea de împrumut "arată confortabil în prezent, dar păleşte în comparaţie cu potenţialele nevoi de finanţare ale ţărilor vulnerabile".

Triplarea resurselor FMI a fost parte a răspunsului liderilor Grupului celor mai industrializate 20 de economii la recesiunea globală din 2009. Totuşi, pe măsură ce tot mai multe ţări s-au simţit nevoite să apeleze la FMI pentru a face faţă crizei, comitetul de conducere al Fondului a cerut o analiză pentru a vedea în ce măsură resursele actuale sunt suficiente.

"FMI are o capacitate financiară limitată pentru a stopa escaladarea crizei care afectează principalele economii europene precum Spania şi Italia", este de părere Eswar Prasad, membru în cadru Brookings Institution din Washington.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO