Business Internaţional

Reteta dupa care SUA salveaza bancile nu se aplica si in UE

07.10.2008, 17:36 22

Ministrii de finante europeni au esuat in incercarea de a gasi o solutie comuna pentru rezolvarea crizei financiare, la doar cateva ore dupa ce liderii tarilor lor au pledat pentru adoptarea oricaror masuri necesare pentru a reda increderea investitorilor in piata, scrie Bloomberg.

In cadrul sedintei de la Luxemburg a ministrilor de finante din statele membre ale UE, oficialii europeni si-au aratat insa in mica masura sprijinul pentru planul inaintat de Franta si Italia si care prevedea crearea unui fond comun pentru salvarea bancilor aflate in dificultate, similar celui aprobat de legislativul american saptamana trecuta.
Atat premierul italian Silvio Berlusconi, cat si ministrul de finante francez Christine Lagarde au pledat duminica pentru o actiune similara planului de salvare in valoare de 700 mld. dolari conceput de guvernul federal american. Ministrii de finante au esuat insa in a progresa dincolo de reiterarea promisiunii privind garantarea depozitelor bancare administrate de institutiile europene.
"Cu totii suntem de acord cu prevenirea colapsului oricarei institutii financiare importante", a declarat Jean-Claude Juncker, ministrul de finante al Luxemburgului. "In acelasi timp, am intarit angajamentele privind protejarea deponentilor", a adaugat el.
Oficialii din mai multe tari europene, actionand in buna masura unilateral, se afla intr-o cursa rapida de salvare a bancilor aflate pe marginea prapastiei falimentului, in conditiile in care criza financiara globala se extinde cu repeziciune pe Batranul Continent. Indicele paneuropean Dow Jones Stoxx 600 a inregistrat la inceputul saptamanii cel mai semnificativ declin din ultimele doua decenii, in timp ce euro a coborat sub nivelul de 1,35 dolari/unitate. Nivelul monedei unice in raport cu dolarul american este cel mai scazut din ultimul an.
"Solutia gasita de o tara poate reprezenta o problema in plus pentru alta", a declarat Anders Borg, ministrul de finante suedez. "De aceea va trebui sa ne luptam pentru o solutie comuna", a adaugat el.
"Ceea ce pot spune in acest moment este ca fiecare isi va urma propriul drum", a precizat Peter Dixon, economist la Commerzbank in Londra. "Nu pot face decat sa dea garantii care nu au aproape nici un sens. Si asta pentru ca, oricum, deponentii nu isi vor pierde banii. Aceste garantii au insa menirea de a mai domoli presiunile exercitate asupra sistemului", a adaugat el. Inainte de intalnirea ministrilor de finante, liderii europeni au incercat sa redea incredrea in piata financiara, promitand garantii suplimentare celor care detin depozite bancare. Tarile Uniunii Europene "vor adopta orice masuri vor fi necesare pentru a mentine stabilitatea sistemului financiar", se arata intr-un comunicat al liderilor europeni prezenti la o reuniune, saptamana trecuta, la Paris.
"Vom continua sa ne asiguram ca cei care detin depozite in cadrul bancilor europene nu vor suferi nicio pierdere", au continuat liderii europeni.
Cresterea plafonului de garantare a depozitelor bancare pana la 100.000 de euro este in continuare "un subiect supus dezbaterii", a declarat ministrul de finante irlandez Brian Lenihan. "Adoptarea unei asemenea solutii este importanta pentru restabilirea increderii deponentilor. O majorare a garantiilor reprezinta insa doar un element al solutiei", a precizat el.
Totusi, in ciuda angajamentelor recente ale liderilor celor mai mari economii europene, ministrii de finante prezenti la Luxemburg au parut foarte putin dispusi sa mearga foarte departe.
 
Papa Benedict: Banii sunt o iluzie
 
Reflectand asupra ultimelor evolutii de pe piata financiara si a principiilor capitalismului, Papa Benedict al XVI-lea a declarat ca "banii se evapora, nu reprezinta nimic", iar "singura realitate solida este cuvantul lui Dumnezeu". In ultima vreme, Vaticanul a acordat o atentie sporita problemelor din sistemul financiar global, publicand in cotidianul L'Observatore Romano o serie de articole critice la adresa modelului pietei libere, care s-a dezvoltat "prea mult si intr-o maniera gresita in ultimele decenii". Papalitatea se bazeaza pe castigurile din peste 1 mld. dolari investitii pe bursa, in obligatiuni de stat si pe piata imobiliara, castiguri care completeaza donatiile provenite de la catolicii din intreaga lume.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO