Business Internaţional

Reţeta sigură pentru creşterea preţului petrolului: război în Orientul Mijlociu

Reţeta sigură pentru creşterea preţului petrolului:...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.03.2015, 00:05 1552

Preţul petrolului a urcat abrupt ieri după ce avioanele de război ale Arabiei Saudite, cel mai mare exportator de petrol şi de anul trecut cel mai mare importator de echipament militar din lume, au bombardat poziţiile rebelilor şiiţi care încearcă să-l înlăture de la putere pe preşedintele statului vecin Yemen.

Operaţiunea militară este considerată de unii analişti un joc de noroc al saudiţilor de a limita influenţa unei alte „superputeri“ din Orientul Mijlociu, Iranul, fără ajutorul direct al SUA.

Creşterea cotaţiilor petrolului, şi de până la 6% în cazul Bentului, referinţa de pe piaţa europeană, a reverberat până în Rusia, a cărei monedă, rubla, s-a apreciat ieri pentru a cincea zi consecutiv întărindu-şi astfel statutul de cel mai bun performer de pe piaţa valutară mondială. Petrolul şi gazele naturale sunt principalele produse exportate de Rusia, iar industria petrolieră contribuie cu aproape jumătate la bugetul de stat. Rubla a intrat lunile trecute într-un picaj necontrolat din cauza sancţiunilor financiare impuse Rusiei de Occident şi a prăbuşirii istorice a preţului petrolului. De asemenea, pe fondul revenirii cotaţiilor petrolului şi aprecierii rublei, obligaţiunile ruseşti au marcat cea de-a şaptea zi de creştere. Anul acesta, rubla a urcat cu peste 7%, după ce şi-a pierdut jumătate din valoare anul trecut.

Ministerul rus de finanţe a vândut miercuri obligaţiuni de 16,2 miliarde de ruble (285 de milioane de dolari), în condiţiile în care cererea a depăşit de cinci ori oferta, potrivit Bloomberg.

Cât despre Yemen, un centru important al livrărilor de petrol, agenţia saudită Al-Arabiya News a anunţat că saudiţii au pregătit 100 de avioane de luptă, 150.000 de soldaţi şi unităţi navale pentru misiunile militare de acolo.

Iran, de asemenea, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa internaţională a petrolului, a denunţat atacurile surpriză asupra grupurilor din miliţia Houthi, pe care le sponsorizează, şi a avertizat că operaţiunile nu vor face decât să complice conflictul dintre sectele din Orientul Mijlociu care deja alimentează războaie.

Arabia Saudită a depăşit în 2014 India şi a devenit cel mai mare importator de echipament de apărare din lume. Înpreună cu Emiratele Arabe Unite, regatul a cumpărat mai multe arme decât toate ţările din Europa la un loc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO