Business Internaţional

Retragerea SUA din acordurile internaţionale şi oprirea ajutoarelor USAID, o oportunitate pentru UE de a se apropia de Africa, bogată în materii prime. Concurenţa este însă puternică

Retragerea SUA din acordurile internaţionale şi oprirea...

Autor: Catalina Apostoiu

13.02.2025, 00:05 127

Decizia administraţiei Trump de a ieşi din acordul pentru climat de la Paris şi din cadrul Organizaţiei Mon­diale pentru Sănătate şi de a închide USAID, agenţia de ajutor extern a SUA, ar putea constitui o şansă pen­tru Uniunea Europeană de a clădi relaţii mai bune cu ţările africane, scrie Deutsche Welle.

Statele Unite sunt de multă vre­me un investitor major în domeniile sănătăţii, climatului şi ajutoarelor pen­tru dezvoltare, însă directivele re­cente ale lui Trump ar putea permite altor puteri să-şi extindă influenţa geopolitică prin investiţii masive în iniţiative din domeniul sănătăţii şi al climatului, în special în Africa.

Când administraţia Trump a tă­iat finanţarea OMS în 2020, Germa­nia a intervenit pentru a acoperi go­lul financiar.

Uniunea Europeană ar putea avea o abordare similară, însă între­barea este dacă blocul este pre­gătit să joace un rol mai important în viito­rul Africii. Ambiţiile UE sunt deja clare: blo­cul vizează mobilizarea a până la 300 miliarde de euro în investiţii sustenabile până în 2027, jumătate din sumă în Africa.

Potrivit lui Chukwumerije Okereke, director al Centrului pen­tru Climat şi Dezvol­tare la Univer­sitatea Alex Ekwueme, „conexiu­nea istorică şi strategică“ a Europei cu Africa reprezintă o oportu­nitate masivă. Este în inte­resul eco­nomic strategic al UE să investească în Africa, a declarat acesta pentru DW.

UE şi-a crescut investiţiile la ni­velul Africii, în special prin iniţia­tiva Global Gateway. Totuşi, blocului i-au trebuit cinci ani după prima re­tra­gere a lui Trump în 2017 pentru a lansa iniţiativa. Între timp, China nu a pierdut vremea.

Astăzi, potrivit analiştilor, China reprezintă cel mai mare investitor in­dividual din Africa, în timp ce UE ră­mâne în urmă. Conform oilprice.com, în ultimele decenii, China şi-a extins prezenţa la nivelul întregii Africi, construind căi ferate, aeroporturi, poduri.

Comerţul dintre China şi Africa a crescut dramatic de la 1 mili­ard dolari în 1980 la 282 miliarde de dolari în 2023, în timp ce creditele acordate guvernelor africane au atins 182 miliarde de dolari în perioada 2002-2023, China devenind astfel cel mai mare creditor bilateral al Africii.

Mare parte a investiţiilor chineze sunt concentrate în Angola şi Nigeria, unde au legătură cu industriile petroliere. Recent, însă, chinezii s-au apropiat de ţări bogate în minerale cum ar fi Congo.

Şi arabii investesc masiv în Africa. Emiratele Arabe Unite au devenit cel mai mare susţinător de proiecte noi de business în Africa, notează The Guardian.

În perioada 2019-2023, companiile de acolo au anunţat proiecte de 110 miliarde de dolari, 72 miliarde de dolari mergând în domeniul energiei regenerabile.

Din 2022, EAU a devenit cel mai mare partener comercial al Zimbabwe, cu investiţii de 1,4 miliarde de dolari în sectoare ca cel imobiliar, conform Africa.com.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Summitul Pietei de Capital