Business Internaţional

Reuniunea G7: optimism nejustificat. Cresterea euro si recesiunea au atras mai putin atentia

19.05.2003, 00:00 16

Ministrii de finante din cele sapte state industrializate (G7) alaturi de Rusia s-au reunit weekendul trecut la Deauville, in Franta, pentru a discuta problemele arzatoare ale economiei globale, informeaza presa internationala.
Desi rapoartele economice sunt tot mai pesimiste, finantistii s-au declarat "increzatori" cu privire la cresterea economica, precizand ca rederesarea se va relua fara luarea unor masuri speciale.
Aprecierea recenta a euro, amenintarea recesiunii in Europa si pericolul deflatiei au atras mai putin atentia ministrilor, scrie CNN Money.
"Economiile noastre se confrunta cu multiple provocari", arata comunicatul al ministrilor. "Cu toate acestea suntem increzatori in potentialul de crestere mai alerta".
Economia celor sapte state industrilizate, care reprezinta in jur de o treime din economia globala, a crescut anul trecut cu 1,3%, cel mai mic ritm din 1970. Din G7 fac parte: Statele Unite, Japonia, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Canada. La intrevederi a participat si ministrul rus de finante.
In comunicatul dat publicitatii dupa discutii nu exista nici o mentiune cu privire la aprecierea recenta a monedei unice. Cele mai multe comentarii au fost facute individual de ministri, pentru presa.

Snow loveste din nou
Dolarul si-a reluat declinul la sfarsitul saptamanii trecute in urma unor noi comentarii facute de liderii finantelor mondiale si a incheiat a sasea saptamana consecutiva de depreciere, informeaza Financial Times.
Moneda americana a pierdut 0,9% din valare fata de euro, pe intreaga saptamana trecuta. La New York, spre sfarsitul sedintei de vineri, cotatia era de 1,1592 dolari pentru un euro. Fata de yen, dolarul a pierdut saptamana trecuta1,2% si a ajuns la 116,03 yeni pe dolar.
Cu ocazia reuniunii G7, secretarul Trezoreriei Statelor Unite, John Snow, a facut noi comentarii care au intarit banuielile investitorilor ca administratia SUA a renuntat la politica "dolarului puternic".
Snow le-a spus reporterilor ca deprecierea din ultimele 12 luni a dolarului fata de euro, care a ajuns la 21%, este "destul de modesta".
La inceputul saptamanii trecute, dolarul a atins cel mai mic curs din ultimii patru ani, de 1,1623 dolari pe euro, ca urmare a declaratiilor lui Snow, care a spus ca deprecierea dolarului ajuta exporturile americane. Trei zile mai tarziu, dolarul a scazut la un minim pe doi ani fata de yen, de 115,34 yeni pe dolar.
"Guvernul Statelor Unite nu da nici un semnal ca va incerca sa opreasca deprecierea dolarului, asa ca investitorii nu au de ales decat sa vanda dolari", a spus Andrew Feltus, un investitor din Boston.
Snow s-a distantat net de predecesorii sai, Rubert Rubin si Paul O'Neill, avocati convinsi ai politicii "dolarului tare". Acestia sustineau convinsi ca "un dolar puternic este in interesul national al Statelor Unite".
Comentariile lui Snow marcheaza o schimbare de 180 de grade fata de politica pe care fostii secretari ai Trezoreriei au urmat-o cu sfintenie timp de aproape un deceniu, spun economistii.
Un comunicat dat publicitatii imediat dupa intrevederile G7 nu facea nici o referire la ultimele evolutii de pe piata valutara.
"Faptul ca nu si-au exprimat nici o pozitie oficiala este o unda verde pentru aprecierea viitoare a euro", a spus Shahab Jalinoos, director departamentului de valute la UBS, care are cea mai mare pozitie pe piata valutara globala, cu tranzactii de1.200 de miliarde de dolari pe zi.
Declaratiile date presei de ministrii europeni au fost diferite. Francis Mer, ministrul francez de finante a afirmat ca un euro "puternic" si "stabil" reflecta "indicatorii economici fundamentali".
Omologul sau german Hans Eichel le-a spus reporterilor ca ministrii au fost de acord sa nu spuna nimic nou. "Toate regiunile au facut declaratii cu privire la monedele lor in ultimile zile. Nu mai este nimic de adaugat".

FMI preseaza BCE
Cu ocazia reuniuni G7, directorul FMI, Horst Koeler, a sugerat ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa reduca rata dobanzii de referinta la euro pentru a combate stagnarea economiei.
"Europa se confrunta cu dificultati economice majore", a declarat Koehler cu ocazia reuniunii G7. "Sunt sigur ca BCE stie ce este de facut in aceasta situatie", a adaugat el.
 Economia zonei euro si a Japoniei au inregistrat stagare pe primul trimestru al anului, in mare parte din cauza aprecierii euro si a yenului fata de dolar.
BCE, care a pastrat recent rata dobanzii de referinta la 2,5%, dublu fata de cea la dolari, este presata tot mai mult sa diminiueze costurile creditului. Exporturile, care reprezinta 35% din produsul intern brut al zonei euro, au fost afectate drastic de aprecierea monedei unice.  Surpulul comercial al Frantei aproape ca s-a evaporat complet in martie din cauza scaderii exporturilor.
Oficialii BCE dau semnale ca receptioneaza mesajul. Ernst Welteke, membru al consiliului BCE, a spus joia trecuta ca inflatia are sanse sa se scada in lunile urmatoare, ceea ce ar lasa loc pentru relaxarea politicii monetare.
Actiunile europene au continuat sa creasca chiar daca economia regiunii se afla in pragul recesiunii. Unii investitori spun ca ascensiunea nu este sustenabila.
Ultimele rapoarte oficiale au aratat ca economiile Germaniei, Italiei si Olandei, care reprezinta impreuna 54% din zona euro, s-au contractat pe primul trimestru al anului. Germania cu 0,2%, Italia cu 0,1%, iar Olanda cu 0,3%.
Uniunea Europeana si-a redus din nou joi prognozele de crestere economica si a spus ca economia zonei euro ar putea stagna in urmatoarele doua trimestre.
Companii precum UBS AG si Siemens AG, care au raportat profituri peste asteptarile pietei, au reusit aceste performante datorita reducerilor de costuri si nu cresterii vanzarilor.
"Reducerea costurilor este o sursa nedorita de castig. Costurile nu pot fi reduse la nesfarsit", a spus  David Bowers, strateg la Merrill Lynch.

G7 si standardele contabile
Ministrii Finantelor din Grupul celor Sapte (G7) si din Rusia si-au manifestat sustinerea pentru dezvoltarea de standarde internationale de contabilitate.
"Sintem in favoarea adoptarii, prin procese publice si deschise implicind sectorul privat, a unor standarde de contabilitate inalt calitative si recunoscute pe plan international", au convenit ministrii G7, reuniti in localitatea franceza Deauville, potrivit unui comunicat provizoriu.
Colapsul gigantului american Enron, al firmei de telecomunicatii WorldCom si falimentul a numeroase companii germane din noua economie au distrus increderea in declaratiile financiare ale companiilor atit in SUA, cit si in Europa, in ultimii doi ani.
Ca reactie, statele Uniunii Europene au convenit sa armonizeze conturile firmelor listate la bursa in concordanta cu standardele internationale de contabilitate (IAS), iar Statele Unite au fost de acord sa incurajeze convergenta IAS cu standardul propriu - principiile de contabilitate general acceptate (GAAP).
Timp de ani intregi, SUA au refuzat sa recunoasca alt standard de contabilitate in afara celui propriu, spre nemultumirea firmelor europene doritoare sa-si listeze actiunile pe pietele americane si obligate de autoritatea bursiera din SUA sa adopte GAAP.
G7 nu a oferit un termen pina la care ar dori sa se adopte standardele comune, si nici nu a precizat daca obiectivul este coexistenta IAS cu GAAP sau un nou standard unic.

Saptamana buna pe Wall Street
Publicarea indicelui inflatiei, la cel mai mic nivel din ultimii 37 de ani, a crescut temerile investitorilor ca economia Statelor Unite ar putea fi mai aproape de deflatie decat credeau.
 Piata de actiuni de pe Wall Street a scazut usor vineri. La inchiderea sedintei, indicele Dow Jones era in coborare cu 0,39% la 8.679 de puncte. Ceilalti doi indici bursieri, Nasdaq si Standard & Poor's au scazut cu mai putin de 1%.
Bursa nu a fost incurajata prea mult nici dupa anuntarea unei cresteri neasteptate a increderii consumatorilor americani. Indicele preliminar calculat de universitatea din Michigan a urcat luna aceasta la 93,2, dupa ce in aprilie a fost de 86. Avansul indicelui nu a avut mare efect asupra dolarului.
Chiar daca vineri au scazut usor, indicii bursieri americani au incheiat saptamana in crestere. S&P 500 a reusit a cincea saptamana consecutiva de urcare. Saptamanal, indicele a urcat cu 1,2%, si Nasdaq la fel. Dow Jones a crescut cu 0,9%, pe intreaga saptamana. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO