Business Internaţional

Reuters: Germania vrea să preia controlul asupra bugetului Greciei

Reuters: Germania vrea să preia controlul asupra bugetului Greciei

Autor: Adrian Voicu

28.01.2012, 09:32 1465

Germania pune presiuni tot mai mari asupra guvernului grec pentru a prelua controlul asupra politicilor bugetului, informează Reuters.

Conform agenţiei, aceste presiuni fac parte din discuţiile asupra unui nou pachet de salvare. "Există discuţii interne cu grupul Euro şi propuneri, dintre care una vine din partea Germaniei, despre cum să fie tratate constructiv programele de ajutare a ţării, care continuă să fie deraiate de la planurile iniţiale", au declarat surse apropiate negocierilor.

Sursele au adăugat că, în conformitate cu propunerile, instituţiile europene care deja acţionează în Grecia ar trebui să primească "anumite puteri de decizie" asupra politicii fiscale.

Conform Financial Times, care a obţinut o copie a propunerii, Germania vrea un nou "comisar european pe buget" în zona euro care să aibă puterea de veto asupra deciziilor bugetare luate de guvernul grec, dacă aceste decizii nu sunt în linie cu ţintele stabilite de creditorii internaţionali.

"Luând în considerare conformarea dezamăgitoare de până acum, Grecia trebuie să accepte renunţarea la suveranitatea bugetară către Europa pentru o anumită perioadă de timp", se arată în document.

Cererea Germaniei de a prelua controlul asupra politicilor bugetare ale Greciei vin pe fondul discuţiilor tot mai intense de finalizare a unui nou pachet de salvare, de 130 de miliarde de euro ce ar trebui acordat Greciei, care în mod repetat a eşuat în a-şi respecta ţintele fiscale stabilite de troica UE-BM-FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO