Business Internaţional

Revine încrederea în economia globală: Miniştrii Finanţelor cred că se va consolida creşterea economică la nivel global

Revine încrederea în economia globală: Miniştrii...

Autor: Mihai Draghici

14.04.2019, 10:00 278

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale au finalizat sesiunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale într-o atmosferă pozitivă, afirmând că în următoarele luni creşterea economică probabil se va consolida, iar perspectivele pentru 2020 vor fi îmbunătăţite.

După ce săptămâna a început cu reducerea perspectivelor asupra economiei globale, comunicatul final reflectă o percepţie generalizată a miniştrilor că FMI a avut o atitudine uşor prea sumbră în prognoze.

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale au subliniat că persistă riscuri semnificative asupra perspectivelor de creştere economică din cauza tensiunilor comerciale, în absenţa instrumentelor clare de gestionare a eventualelor situaţii de recesiune şi în contextul eventualelor şocuri de genul Brexit, dar aşteptările sunt pentru îmbunătăţirea datelor economice, constată Financial Times.

Pieţele financiare au avut reacţii mai favorabile asupra perspectivelor economice mondiale, simţind o atenuare a tensiunilor comerciale şi o probabilitate redusă de producere a unui Brexit cu efecte negative semnificative, iar atitudinea începe să se reflecte asupra datelor economice, apărând surprize de genul productivităţii industriale în Europa.

Christine Lagarde, directorul general FMI, a atras atenţia că situaţia economică mondială rămâne "delicată", dar a admis că se poate îmbunătăţi dacă ţările "fac ceea ce trebuie" şi evită acţiunile negative. Lagarde a evidenţiat importanţa soluţionării tensiunilor comerciale dintre SUA şi China.

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, a declarat că riscurile nu au dispărut, dar a remarcat că riscul producerii unui Brexit dezordonat s-a atenuat, iar mijloacele de stimulare economică utilizate de China par a avea efecte. Economia zonei euro manifestă o "rezistenţă remarcabilă", fiind create locuri de muncă, sectorul serviciilor fiind puternic şi înregistrându-se creşteri salariale "aproape peste tot, nu doar în principalele ţări" ale uniunii monetare europene.

Unii analişti au apreciat că FMI a avut prognoze prea sumbre. "Lumea se află într-o situaţie diferită de cea de la sfârşitul anului trecut. Conflictul comercial SUA-China generează acum mai puţine preocupări, iar economia mondială beneficiază de pe urma modificării politicilor monetare. Contracţiile economice pot fi eliminate de pe agendă mult timp", consideră Angel Ubide, şeful departamentului pentru cercetare economică de la Citadel.

Rezerva Federală din SUA a renunţat la planurile de majorare a dobânzilor de politică monetară anul acesta, lucru care a generat sentimentul că nu vor fi înăsprite mai mult condiţiile financiare la nivel mondial în 2019.
Însă decizia Fed de a flexibiliza politicile monetare pe fondul presiunilor preşedintelui Donald Trump a generat preocupări că lumea şi-ar putea pierde încrederea că băncile centrale iau decizii în funcţie de cifre mai degrabă decât la indicaţiile politicienilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO