BlackRock, cel mai mare manager de active din lume şi cel mai influent fond de investiţii la nivel mondial, şi-a început anul cheltuind nu mai puţin de 12,5 miliarde de dolari pe un alt administrator de active, dar unul care deţine o reţea vastă de centre de date în Europa şi SUA. BlackRock are acţiuni la cam orice companie cât de cât influentă în sectoare strategice oriunde în lumea capitalistă.
Centrele de date sunt esenţiale pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale. Apoi, în primăvară, BlackRock a anunţat că directorul său executiv Larry Fink încearcă să convingă guvernele mai multor naţiuni să finanţeze investiţii care să ajute la ascensiunea AI, cum ar fi în creşterea producţiei de energie. Centrele de date sunt foarte mari consumatoare de energie. Nu se ştie cât succes a avut Fink, un om care are ochi şi pârghii în toată economia globală, însă investiţiile în centre de date continuă cu furie.
Amazon a ajuns să investească mai mult în astfel de infrastructură decât în depozite fizice. Demersurile lui Fink arată clar care este cea mai mare calitate pe care trebuie să o aibă o economie pentru a deveni un campion al centrelor de date, asigurându-şi astfel un rol principal în industria viitorului: trebuie să ştie cum să producă energie ieftină şi mai ales multă. Executivul de la BlackRock a şi explicat că regiunile cu costuri ale energiei mai mici pot atrage mai multe centre de date.
Acolo unde energia este mai scumpă, s-ar putea să fie nevoie de subvenţii din partea guvernelor. Ca să producă mai multă energie, cea mai mare parte a ţărilor europene trebuie să-şi actualizeze reţelele de transport de electricitate. La unele, acestea sunt deja depăşite de creşterea producţiei de energie eoliană şi solară. Câtă energie pot consuma centrele de date o arată Irlanda.
Acolo, sectorul primeşte mai multă electricitate decât gospodăriile, adică peste o cincime din electricitatea acestei ţări, potrivit AFP. Dar pentru energie ieftină se bat şi alte sectoare economice, cum ar fi cel al producţiei de oţel şi metale. Iar, după cum spun analiştii, centrele de date s-au încadrat pe un curs de coliziune la concurenţa pentru energie cu un bastard al tehnologiei, sectorul criptomonedelor. Acestea au în spate centre uriaşe de servere care „minează“ pentru a da viaţă şi valoare noilor mijloace de plată şi active tranzacţionabile. Experţii vorbesc de un război pentru energie între cele două industrii.
Cu prima şansă porneşte, evident, industria centrelor de date, care are marile companii de tehnologie printre susţinători. O analiză Reuters apreciază că în următorii trei ani o cincime din capacitatea de producţie de energie care acum este folosită pentru minat bitcoin va migra către centrele de date. Va fi rezultatul oportunităţilor văzute de jucătorii din industria cripto şi nu în mică măsură al achiziţiilor efectuate de companiile tech în războiul ofertelor în desfăşurare. Unele companii de bitcoin s-au reorientat deja în a fi furnizori de energie sau subcontractori pentru centrele de date AI. În esenţă, cauza războiului se reduce la faptul că energia este disponibilă în cantităţi limitate. Fără energie suficientă, revoluţia AI nu poate ieşi din scutece. Iar în infrastructura necesară creşterii AI se investeşte furibund. Amazon intenţionează să cheltuiască pe centre de date peste 100 de miliarde de dolari în următorii zece ani, notează WSJ.
Google a anunţat recent că va investi 850 milioane dolari într-un centru de date în Uruguay, o ţară al cărei guvern era iniţial îngrijorat că proiectul va acutiza seceta cu care se confruntă din 2018. De asemenea, gigantul american analizează posibilitatea construirii unui centru de date uriaş în Vietnam. Microsoft a primit anul acesta binecuvântarea preşedintelui SUA Joe Biden pentru o facilitate de 3,3 miliarde dolari care să înlocuiască o fabrică pe care Donald Trump n-a reuşit să o construiască în parteneriat cu Foxconn. Dar Microsoft s-a angajat la un proiect asemănător şi mai scump, de patru miliarde dolari, în Franţa.
Oracle estimează că va cheltui anul viitor 10 miliarde dolari în construirea şi extinderea de centre de date. Blackstone, concurentul BlackRock, are în portofoliu investiţii legate de centre de date de 55 miliarde dolari şi vede urmând afaceri de încă 70 miliarde dolari. Blackstone este deja un adevărat imperiu care ar trebui să conducă revoluţia AI. Şi o va face cel mai probabil din SUA, deoarece această ţară găzduieşte cele mai multe centre de date din lume, aproape 3.000. Pe următorul loc se află Marea Britanie, cu 360, potrivit CNBC. Reuters prezice că până la sfârşitul deceniului centrele de date americane vor ajunge să consume 9% din producţia de electricitate a Americii, de două ori mai mult decât în prezent.