Business Internaţional

Revoluţia telecom este pe cale să înceapă prin lansarea primelor servicii comerciale 5G din lume în Coreea de Sud şi SUA. Directorii nemţi încă preferă faxul

În teorie, tehnologia 5G va permite fluxuri de date de 100 de ori mai rapide decât cele ale tehnologiei standard 4G.

În teorie, tehnologia 5G va permite fluxuri de date de 100 de ori mai rapide decât cele ale tehnologiei standard 4G.

Autor: Bogdan Cojocaru

21.03.2019, 00:05 612

Anul 2019 ar trebui să fie anul revoluţiei telecom, cu mai multe ţări mari făcând paşi importanţi pentru dezvoltarea reţelelor 5G, ultima generaţie în transferul de date mobile cu viteză foarte mare.

În timp ce SUA şi Coreea de Sud se iau la întrecere pentru a deveni primele ţări din lume care introduc servicii 5G la scară comercială, Germania abia a dat startul licitaţiilor pentru frecvenţe. Revoluţia telecom va veni şi în cea mai mare economie europeană, dar propulsată de... faxuri.

Iar în Finlanda, patria Nokia, unul din liderii în dezvoltarea tehnologiei 5G, un grup civic face presiuni pentru interzicerea totală a reţelelor telecom ultrarapide.

Reţeaua de telecomunicaţii mobile a Germaniei este notorie pentru desele întreruperi de semnal în comparaţie cu cele ale altor state europene, scrie AP. Anul trecut, ministrul economiei Peter Altmaier a povestit că le-a dat instrucţiuni subalternilor să nu-l mai pună în convorbire directă cu colegii străini în timp ce este în maşină „deoarece este jenant când trebuie să sun înapoi de trei-patru ori pentru că sunt deconectat de fiecare dată“.

Cea mai mare economie europeană a făcut săptămâna aceasta primii paşi spre construirea unei reţele telecom 5G cu deschiderea licitaţiilor oficiale pentru frecvenţe. La concurs

s-au înscris patru companii telecom, Deutsche Telekom, Telefonica, Vodafone şi Drillisch 1&1. Startul licitaţiilor s-a dat într-o fostă cazarmă militară, notează Reuters. Reprezentanţii concurenţilor au fost obligaţi să-şi predea telefoanele mobile la intrare şi n-au putut discuta despre strategii cu echipele lor decât prin intermediul faxului. Deşi sunt renumite ca lideri în tehnologie, majoritatea firmelor germane - două treimi dintre ele, după cum scrie Handelsblatt - folosesc frecvent faxul, în timp ce doar jumătate utilizează tehnologie pentru videoconferinţe. Iar doar o treime folosesc servicii de mesagerie electronică sau instrumente de colaborare on-line. Explicaţia este că nemţii consideră faxurile mai sigure decât mesageria digitală, iar documentele transmise prin fax au putere legală în faţa băncilor şi companiilor de asigurări.

Documentele transmise prin e-mail n-au nicio astfel de valoare, remarcă Fortune. Reţeaua 5G nu va ajuta, probabil, prea mult business-ul german în astfel de situaţii. Licitaţiile, aşteptate să dureze cel puţin trei săptămâni şi să atragă pentru guvernul federal până la cinci miliarde de euro „ guvernul vrea ca banii astfel obţinuţi să fie investiţi în digitalizarea economiei şi societăţii, inclusiv prin cumpărarea de echipamente IT mai bune pentru şcoli - , vin după luni de incertitudini. O instanţa germană le-a refuzat un proces operatorilor telecom, care s-au văitat că guvernul de la Berlin le-a cerut să asigure acoperire cu viteze ridicate pentru 98% dintre gospodăriile germane până în 2022, ceea ce ar fi prea greu de făcut pentru ele.  Germania ocupă în prezent locul 46 în lume la viteza de download.

Mulţi experţi se aşteaptă ca tehnologia 5G să permită fluxuri de date de 100 de ori mai rapide decât cele permise de tehnologia standard 4G şi de 30 de ori mai rapide decât standardele avansate 4G precum LTE-A. De asemenea, estimările sugerează că 5G va putea suporta până la de 1.000 de ori mai multe dispozitive conectate pe metru pătrat decât 4G. Aceasta este teoria. Avantajele reale vor depinde de relief „ antenele 5G au acoperire mai mică, deci densitatea lor va trebui să fie mai mare -, de tehnologia terminalelor mobile şi de numărul de conectări. Reţelele 5G ar trebui să permită dezlanţuirea potenţialului Internetului Lucrurilor, precum autovehiculele autonome şi operaţiunile tehnice complexe la mare distanţă. Din China vin zvonuri că un chirurg a efectuat în premieră mondială o operaţie pe creier folosind tehnologia 5G, cu pacientul aflat la 3.000 de kilometri distanţă. În Noua Zeelendă este testată prima maşină fără şofer conectată 5G. Volvo Construction Equipment, din Suedia, a anunţat că va deveni una dintre primele companii din lume care vor folosi tehnologie 5G pentru a controla de la distanţă utilaje autonome. Volvo s-a aliat cu Telia şi Ericssona pentru a lansa „prima reţea 5G industrială a Suediei“.

Coreea de Sud este aşteptată să devină pe 5 aprilie prima ţară din lume care lansează servicii comerciale 5G, potrivit Business Korea. Coreeni vor beneficia de un smartphone capabil de 5G (un Samsung) şi de un plan lunar 5G cu o săptămână înainte de americani. Iniţial, lansarea coreeană a fost programată pentru martie, dar a fost amânată din cauza lipsei dispozitivelor mobile compatibile şi a unui sistem de plăţi lunare. Reţeaua 5G a fost adoptată de toate cele trei companii telecom din ţară. Lansarea a fost grăbită de o veste venită din SUA. Acolo, gigantul Verizon a anunţat că va lansa propria reţea 5G pe 11 aprilie în 30 de oraşe mari. Pe piaţa americană, Verizon şi AT&T oferă deja de anul trecut hotspot-uri 5G publicului.

În Marea Britanie, traficul de date de foarte mare viteză este în teste la aeroportul din Manchester. Vodafone speră să adauge anul acesta hotspot-uri 5G în mai multe locaţii populare pentru călători. În Spania, Vodafone intenţionează să lanseze servicii comerciale 5G în 2020. Staţii pentru această reţea ar trebui să fie instalate până la sfârşitul acestei luni în Madrid, Barcelona, Seville, Valencia, Bilbao şi Malaga, potrivit RCR Wireless News.

Vodafone Irlanda şi-a extins reţeaua 5G de test din Dublin ca pregătire pentru lansarea comercială programată pentru ultimul trimestru al acestui an. Primele teste au fost făcute în zona docurilor, serviciul fiind destinat companiilor.

Franţa, a doua economie ca mărime din zona euro, va avea primul oraş cu reţea 5G în 2020 şi acoperire pentru principalele rute de transport până în 2025, potrivit planurilor oficiale. Guvernul descrie reţelele telecom ultrarapide ca fiind „strategic vitale pentru industria franceză, pentru competitivitatea economiei, pentru inovaţie şi revitalizarea serviciilor publice“.

În Danemarca, cel mai mare grup telecom al ţării, TDC, a ales firma suedeză Ericsson, în detrimentul liderului Huawei, pentru implementarea reţelei 5G.  Compania speră să poată oferi servicii de transfer de date de foarte mare viteză până la sfârşitul anului viitor. Împotriva Huawei duc un adevărat război diplomatic SUA, care acuză China că prin această companie caută să controleze reţelele mobile şi tehnologia pentru a-şi atinge obiectivele geopolitice.

În Finlanda, un grup de cetăţeni face presiuni asupra guvernului pentru interzicerea completă a tehnologiei 5G la ei în ţară din cauza pericolelor pe care aceasta le-ar aduce pentru sănătatea omului. Mai exact, ei se tem de efectele nocive ale radiaţilor electromagnetice mai mari emise de antenele 5G, notează CNBC. Grupul are 2.300 de susţinători.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO