Business Internaţional

Rezerva Federală a SUA are în seifuri peste un miliard de dolari pe care nu-i vrea nimeni

Rezerva Federală a SUA are în seifuri peste un miliard de dolari pe care nu-i vrea nimeni

Autor: Marius Oncu

30.06.2011, 17:25 1674

Politicienii americani se plâng fără încetare de problemelebugetare ale Statelor Unite, însă în mod surprinzător în seifurileRezervei Federale (Fed) se află peste un miliard de dolari, înmonede de un dolar, pe care nu-i vrea aproape nimeni, potrivitsite-ului NPR, informează Mediafax.

Monedele s-au adunat în seifurile Fed în cantităţi impresionante,ca urmare a unui program guvernamental care a impus producţiaacestora de către Monetărie începând cu anul 2007. Chiar dacă"muntele de bani" a depăşit recent un miliard de dolari, Monetăriava continua să bată în continuare astfel de monede, în cadrul unuiprogram aprobat de Congres.

Costurile de producţie au ajuns deja la 300 de milioane de dolarişi s-ar putea dubla până la încheierea programului în 2016, aavertizat Rezerva Federală.

O anchetă a NPR, organizaţie media din SUA care include 900 deposturi independente de radio, a aflat că programul este rezultatulunui efort al Congresului de a-i face pe americani să foloseascămonede de un dolar în tranzacţiile zilnice.

În 2005, Congresul a decis ca o serie de monede de un dolar să fieemisă pentru a trezi interesul populaţiei. Pe aceste monede trebuieimprimate figurile tuturor foştilor preşedinţi, începând cu GeorgeWashington. În fiecare trimestru vor fi lansate monede cu figuraunui nou preşedinte.

Până în prezent, Monetăria a ajuns la al 18-lea preşedinte, UlyssesS. Grant. Actualul şef de stat, Barack Obama, este al 44-leapreşedinte din istoria Statelor Unite.

Membrii Congresului au argumentat că o serie de monede de un dolarcare s-ar schimba mereu şi ar avea efect educaţional ar atrage maimult interes din partea publicului. Ideea a fost inspirată de unprogram de succes prin care reprezentări ale celor '50 de stateamericane au fost imprimate pe monedele de 25 de cenţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO