Business Internaţional

Rezidenţii străini care pleacă din Dubai aduc veşti proaste economiei: Emiratele Arabe Unite ar putea pierde până la 900.000 de locuri de muncă, aproape 10% din populaţia totală a statului

Rezidenţii străini care pleacă din Dubai aduc veşti...

Autor: Eduard Ivanovici

10.06.2020, 15:49 3934

Monarhiile din Golful Persic au depins timp de zeci de ani de muncitorii străini pentru a-şi transforma satele în oraşe cosmopolite, însă fără nicio rută formală către cetăţenie sau către o reşedinţă permanentă şi fără niciun beneficiu în timpuri grele, situaţia actuală se poate schimba radical într-un timp extrem de scurt, scrie Bloomberg.

 Impactul este resimţit cât se poate de bine în Dubai, oraş al cărui model economic este construit pe prezenţa rezidenţilor străini, care reprezintă aproape 90% din populaţie.

Oxford Economics estimează că Emiratele Arabe Unite ar putea pierde 900.000 de locuri de muncă, aproape 10% din populaţia totală a statului. Ziarele locale sunt pline cu ştiri care anunţă sosirea gulerelor albastre din India, Pakistan şi Afghanistan, însă pierderea celor cu venituri ridicate, care pleacă pe fondul preţurilor tot mai mari, va răni semnificativ creşterea economică a ţării.

„Exodul cetăţenilor din clasa de mijloc poate arunca economia într-o spirală a morţii. Sectoarele care se bazează pe profesionişti şi pe familiile lor, precum restaurantele, produsele de lux şi spitalele, vor suferi tot mai mult pe măsură ce oamenii vor continua să plece. Fără ajutor din partea guvernului, aceste servicii ar putea rămâne fără oameni care vor părăsi ulterior ţara”, a declarat Ryan Bohl, analist în cadrul agenţiei de informaţii Stratfor.

Având în vederea starea în care se află economia globală, decizia de a părăsi Golful Arabiei nu este una tocmai uşoară. Cel mai probabil, cetăţenii oraşului Dubai care se pot descurca în peisajul actual nu vor părăsi ţara pentru a concura cu noii şomeri de acasă. Organizaţia Mondială a Muncii spune că peste 1 miliard de muncitori vor suferi reduceri salariale sau îşi vor pierde locul de muncă anul acesta din cauza pandemiei de coronavirus.

Unii lideri din Golful Persic, precum prim-ministrul Kuweitului, îi încurajează pe străini să plece pentru a furniza mai multe locuri de muncă localnicilor. Însă Dubaiul, care vrea să îşi menţină rolul pe care îl deţine în comerţul global, industria turismului şi mediul de business, trebuie să ţină cât mai mult de rezidenţii străini.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO