Business Internaţional

Rezultatul globalizării: Miliardarul mexican Carlos Slim ajunge constructor al metroului din Drumul Taberei

Rezultatul globalizării: Miliardarul mexican Carlos Slim...

Autor: Anca Dumitrescu

01.12.2014, 14:34 1879

FCC, cu sediul în Barcelona, este încă afectat de prăbuşirea pieţei imobiliare spaniole, după criza financiară mondială din 2008. Compania a a atras o serie de investitori puternici, dornici să mizeze pe redresarea acestui sector.

Anul trecut, co-fondatorul Microsoft Bill Gates a cumpărat acţiuni la FCC, iar Soros a făcut acelaşi lucru în ianuarie.

Săptămâna trecută, acţionarii FCC au aprobat o majorare de capital în valoare de 1 miliard de euro, în speranţa consolidării capitalului, reducerii datoriilor şi îmbunătăţirii rezultatelor financiare.

Reprezentanţii FCC au discutat cu cei ai Soros Fund Management, dar au anunţat luni că discuţiile s-au încheiat fără un acord.

Ulterior, FCC a apelat la Slim şi la compania sa Inmobiliaria Carso, miliardarul mexican devenind cel mai mare investitor la compania de construcţii, cu o participaţie de 25,6%. Investiţia este în valoare de circa 650 de milioane de euro.

Pe de altă parte, femeia de afaceri spaniolă Esther Koplowitz îşi va reduce participaţia la FCC de la peste 50% la 22,4%.

Fondurile atrase prin majorarea de capital vor fi folosite pentru plata parţială a unei tranşe de 1,39 miliarde de euro printr-un acord de refinanţare care datează din luna iunie. Tranşa este convertibilă în acţiuni după o perioadă de patru ani, dacă nu este achitată sau refinanţată, se arată într-un comunicat al companiei.

Reprezentanţii FCC nu au fost disponibili pentru comentarii.

FCC, realizează în România, în asociere cu Astaldi (Italia), Delta ACM (România) şi AB Construct (România), lucrările de rezistenţă la secţiunea de metrou Râul Doamnei - Opera (Haşdeu), cu o lungime totală de 6,2 kilometri şi 9 staţii, în baza unui contract atribuit în martie 2011, pentru 918,9 milioane lei, fără TVA.

Totodată, Metrorex a atribuit, în octombrie, asocierii Astaldi - FCC - Delta ACM - AB Construct un contract de 67,4 milioane lei (15,3 milioane euro), cu TVA, pentru lucrări suplimentare la magistrala 5 de metrou Drumul Taberei - Pantelimon. Un alt contract pentru lucrări suplimentare la acest proiect, în valoare de 69 milioane lei fără TVA, a fost atribuit acestei asocieri la jumătatea anului trecut. Acordul viza lucrări de deviere a reţelelor edilitare.

Compania spaniolă a fost implicată totodată în lucrări de construcţii de drumuri în România, cum sunt cele de la centura Aradului sau construcţia podului Vidin-Calafat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO