Business Internaţional

Riscurile pentru livrările de petrol la nivel mondial sunt la fel de mari ca în anii ’70

Riscurile pentru livrările de petrol la nivel mondial sunt la fel de mari ca în anii ’70

Autor: Andreea Mindrila

17.02.2012, 00:03 603

Riscurile privind livrările de petrol la nivel mondial, în special avertizarea Iranului că va închide strâmtoarea Ormuz, nu au mai fost atât de mari de la Revoluţia iraniană şi războiul dintre Iran şi Irak cu trei decenii în urmă, se arată într-un raport al Deutsche Bank, una dintre cele mai importante instituţii financiare la nivel mondial, scrie postul american de televiziune CNBC.

"În opinia noastră, nu a mai fost o ameninţare atât de serioasă la adresa aprovizionării cu petrol de la sfârşitul anilor 1970, începutul anilor 1980. Concluzia se datorează în parte ameninţării Iranului că vă închide strâmtoarea Ormuz", scrie Soozhana Choi, analist la Deutsche Bank.

În raport sunt indicate şi alte zone importante pentru comerţul cu ţiţei, dar cu probleme, acestea fiind Irak, Libia, Sudan, Nigeria, Siria şi Yemen.

Cea mai mare îngrijorare o reprezintă, totuşi, strâm­toarea Ormuz prin care ies zilnic din Orientul Mijlociu 15 mili­oane de barili de petrol. Limita nor­dică a strâmtorii este Iranul. "Potenţiala întrerupere a trans­portului de petrol prin strâm­toare are o probabilitate foarte mică, având în vedere impactul considerabil pe care l-ar avea chiar asupra Iranului. Totuşi, simpla exprimare a unei astfel de ameninţări este o îngrijorare gravă pentru piaţă datorită im­portanţei strategice a strâm­torii Ormuz la nivel mondial", explică Choi.

Preţul petrolului a crescut foarte mult după ce Iranul

i-a avertizat pe cumpărătorii europeni că ar putea întrerupe livrările cu petrol înainte ca aceştia să impună embargo. SUA au făcut presiuni asupra Italiei, Franţei şi altor ţări europene pentru a impune un embargo oficial asupra petrolului iranian, deoarece Iranul a continuat desfăşurarea unui program nuclear care, în opinia statelor occidentale, poate permite Teheranului să dezvolte arme de distrugere în masă.

Creşterea cotaţiilor petrolului este o ameninţare pentru relansarea economică a SUA, care au început să prindă avânt, scrie The Wall Street Journal.

Cotaţiile petrolului au crescut dramatic în ultimele săptămâni. Preţul ţiţeiului destinat pieţei americane a crescut miercuri cu peste un dolar, la maximul ultimelor şase luni, din cauza unui anunţ al televiziunii de stat iraniene că Iranul a întrerupt livrările către şase ţări europene ca răspuns la sancţiunile recente aplicate de UE. Ministrul petrolului din Iran a negat informaţia. Este foarte probabil ca un preţ mai mare al petrolului să se reflecte într-un preţ ridicat al benzinei la pompă. Astfel, cotaţiile petrolului afectează practic toate aspectele economiei americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO